Teadlased leiutasid kõlari, mis summutab tüütu vestluskaaslase jutu

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline on helimulli tekitamise põhimõte: ruumis asuvad erinevates kohtades mikrofonid ja kõlarid, mis aitavad mõne kindla koha vaikseks teha. See on nagu suunatud mürasummutus ilma kõrvaklappideta.
Selline on helimulli tekitamise põhimõte: ruumis asuvad erinevates kohtades mikrofonid ja kõlarid, mis aitavad mõne kindla koha vaikseks teha. See on nagu suunatud mürasummutus ilma kõrvaklappideta. Foto: teadustöö / Malek Itani, Tuochao Chen, Takuya Yoshioka, Shyamnath Gollakota

Kui selle uutmoodi kõlari läheduses vestleb mitu inimest, siis mõne eriti tüütu võib välja lülitada – ta küll räägib, aga teised ei kuule teda. Teadlased tegid sellise kõlari valmis mürasummutustehnoloogiaid kasutades.

Teadlaste ehitatud kõlari juures on seitse «iserakenduvat» mikrofoni, mis jagavad ruumi niinimetatud «kõnetsoonideks», jälgides ja tuvastades erinevaid hääli, isegi kui nende allikad liiguvad ringi.

Leiutise taga olevad teadlased väidavad, et selline tehnoloogia mitte ainult ei suuda eraldada samaaegseid vestlusi, vaid vaigistab ka mürarikkaid tsoone või tüütuid tüüpe. Koosolekutel ja videokonverentsidel saaks näiteks niimoodi korduvalt vahele segajaid summutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles