Soomlased loovad tehisintellekti ChatGPT analoogi, mis oskab mõelda ka eesti keeles (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Eesti keeles mõtlev tehisintellekt hakkab muu hulgas pesitsema Soomes asuvas Euroopa võimsaimas superarvutis LUMI.
Eesti keeles mõtlev tehisintellekt hakkab muu hulgas pesitsema Soomes asuvas Euroopa võimsaimas superarvutis LUMI. Foto: Chine Nouvelle / SIPA

Turu Ülikool koos välispartneritega loob soome, eesti ja teistes väikekeeltes mõtleva ja nende kultuure tundva tehisintellekti, mis tagab väikekeelte kestmise ka ChatGPT-järgsel ajastul.

Äsja välja kuulutatud konsortsiumi eestvedajaks on Turu Ülikool ja keeletehnoloogiaettevõte SiloGen. Loodav maailma suurim avatud keelemudel hõlmab kõiki Euroopa keeli, sealhulgas eesti keelt, ning rakendab maailma suuruselt kolmandat ja Euroopa suurimat superarvutit LUMI.

Lisaks ligipääsule ligi 15 miljonile GPU-tunnile on algatuse eesmärk tagada, et nendes mudelites kasutatavad andmed esindaksid täpselt Euroopa keeli, hõlmates ka inglise keelt kõnelevat maailma. Algatus viiakse läbi tihedas koostöös peamiste Euroopa institutsioonide ja agentuuridega ning see on pühendunud Euroopa eeskirjade järgimisele. Lisaks Euroopale demokratiseerib avatud lähtekoodiga algatus juurdepääsu ka teistele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles