DOKUMENDID TUUMAPILVE Microsoft plaanib kontoritarkvara jooksutada mikro-tuumareaktoritega (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Microsofti energiavajadust katavad rohelise energia allikad, mille hulka loetakse näiteks ka tuumaenergiat. Tuleviku jaoks otsib aga tehnoloogiafirma praegu tuumaspetsialiste, kes hakkaksid rakendama väikeseid kohapealseid moodulreaktoreid, mis annaksid odavat tuumaenergiat otse andmekeskuste juures. Paraku on see tehnoloogia alles väljatöötamisel.
Microsofti energiavajadust katavad rohelise energia allikad, mille hulka loetakse näiteks ka tuumaenergiat. Tuleviku jaoks otsib aga tehnoloogiafirma praegu tuumaspetsialiste, kes hakkaksid rakendama väikeseid kohapealseid moodulreaktoreid, mis annaksid odavat tuumaenergiat otse andmekeskuste juures. Paraku on see tehnoloogia alles väljatöötamisel. Foto: Michael Ho Wai Lee / SOPA Press / ZUMA / Scanpix

USA tehnoloogiafirma Microsoft, mille kontoritarkvara ja operatsioonisüsteemi enamus arvutikasutajaid tarbib, ei ürita enam oma serverikeskuste energiavajadust täielikult päikese- ja tuuleenergiaga katta. Tööd pakutakse tuumaenergiainseneridele, et hakata kasutama peagi tootmisse jõudvaid mikrotuumareaktoreid ja moodulreaktoreid.

Microsoft palkab enda ridadesse tuumatehnoloogia programmijuhi, kes vastutab väikese modulaarse reaktori (SMR) ja mikroreaktori energiastrateegia väljatöötamise ja rakendamise eest Microsofti serverikeskustes, kus jooksutatakse kasutajate pilvepõhiseid kontorirakendusi ja hoitakse ettevõtete andmeid.

Samuti võib väikeste reaktorite toodetaval tuumaenergial tööle hakata aina energia-aplamaks muutuv tehisintellekt.

Paraku pole väikesed moodulreaktorid veel valmis. Rolls-Royce on küll alustanud 470 MW moodulelektrijaamade väljatöötamist andmekeskuste jaoks, kirjutab Datacenter Dynamics, kuid selle kavandatud kasutuselevõtt toimub 2030. aastal. Ühendkuningriigis plaanitakse tootma hakata veelgi väiksemaid, vaid 20 MW reaktoreid firma Last Energy poolt, USA ettevõte NuScale sai loa 50–77 MW võimsusega väikestele moodulreaktoritele, ChatGPTd arendava firma Open AI juht Sam Altman aga on oma rahad pannud ettevõttesse Oklo, mis plaanib pisikeste 15 MW moodulreaktorite ehitamist. OpenAI vestlusroboti ChatGPT lahendus on muide kasutuses ka Microsofti CoPiloti ja otsingumootori Bing taga oleva tehisintellekti juures.

Rootsis on samuti valmimas lahendus andmekeskustele. Nimelt plaanib tuumaenergia ettevõte Kärnfull Next rajada Rootsi rannikule väikeste moodulreaktorite toega linnaku suurte andmekeskuste jaoks, kuhu võivad kolida ka suured tehnoloogiafirmad.

Kui Microsoft selle plaaniga edasi läheb, kirjutab PCMag, võib USAs lisanduda kümme piirkonda, kus väikesed moodulreaktorid võivad hakata andmekeskusi toitma. Kuna aga see tuumatehnoloogia on endiselt uus ja lõpuni testimata, võib Microsoft kulutada veel aastaid vajalike regulatiivsete lubade ja kohalike elanike heakskiidu hankimisele, lisab väljaanne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles