VAIKNE JA PUHAS Kostivere mobiilimasti toiteks katsetati uut vesinikugeneraatorit

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Võrreldes akupangaga võtab vesinikugeneraator vähe ruumi ja vajab vähem hooldust, võrreldes diiselgeneraatoriga on aga see lahendus väga vaikne ja puhas. Õhku pihustub vaid veeaur.
Võrreldes akupangaga võtab vesinikugeneraator vähe ruumi ja vajab vähem hooldust, võrreldes diiselgeneraatoriga on aga see lahendus väga vaikne ja puhas. Õhku pihustub vaid veeaur. Foto: Kaido Einama

Tele2 Kostivere mobiilimasti seadmeruum on üsna tühi, selle ühe seina ääres riiulites asuvad mobiilivõrgu seadmed, ruumi teises nurgas aga kaks lauaarvuti suurust kasti. Need on PowerUPi vesinikugeneraatorid, uue tehnoloogiaga elektritootmise seadmed, mis peaksid kaua ja puhtalt mobiilivõrgu tugijaamale elektrikatkestuse ajal energiat andma.

Tele2 tehnoloogiadirektor Tanel Sarri ütleb Kostivere masti all, et põhilised põhjused, miks nad Eesti iduettevõtte PowerUP vesinikulahendust katsetavad, on puhas energia, mida vesinikuelemendid annavad ning mugavam võimalus järgmisest aastast kehtima hakkava tugijaamade vastupidavuse nõude täitmiseks: «siis peavad tugijaamad elektrikatkestuse ajal vastu pidama vähemalt kuus tundi. Imelik oleks seda hakata tagama diiselgeneraatoritega, kui mujal maailmas diiselmootoritest loobutakse, akusid aga läheks nii pikaks ajaks vaja väga palju võrreldes vesinikugeneraatoriga.»

Ruumi võtab vesinikutoitel seade tõesti väga vähe, umbes sama palju kui kaks lauaarvuti kasti, üksteise peal on kaks vesinikugeneraatorit, millel kummalgi võimsust 1 kW. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles