KIIREM KUI VAREM Iraani tapjadroonid saavad uue väga võimsa mootori (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: kaader videost / dokumentaalfilmi «Parchamdar» treiler

Venemaa poolt Ukrainas ohtralt kasutatud Iraani tapjadroonid Shahed võivad saada reaktiivmootori, kirjutab Army Recognition. See tähendab, et need muutuvad palju kiiremaks ja raskemini tabatavaks, kuid uus mootor on ka palju kallim.

Ukraina uudistekanal TSN.ua vahendas samuti seda uudist ja lisas, et reaktiivmootorid võivad saada õhukaitsele probleemseks, kuna erinevalt praegustest «võrrimootoritest» liiguvad need mitu korda kiiremini kui 190 km/h  ja on raskemini tabatavad näiteks Saksa Gepardite 35 mm automaatkahuritega, millega seni Iraani droone edukalt alla toodi.

Propellerita droon Shahed ilmus esimest korda välja tänavu oktoobris ilmuva dokumentaalfilmi «Parchamdar» treilerivideoga 26. septembril, kus mainiti korraks ka Iraani pikka droonide arendamise ja tootmise ajalugu.

Pärast 1979. aasta revolutsiooni katkestas USA sidemed Iraaniga ja Iraani õhujõudude USA tarnitud lennukite teenindamine läks raskeks, kirjutab Forbes, raadio teel juhitavate lennukite mudeleid valmistavad Iraani tudengid mõistsid aga, et neid lennuvahendeid saab edukalt kasutada ka luureks Iraagi sõjas, ning nii sündiski uus riiklik tööstus.

Army Recognition märgib ära ka paar suuremat puudust, mis on reaktiivmootoritel võrreldes praeguste Shahed-136 propelleriga «võrrimootoriga». Nimelt ei lenda need nii kaugele, kuna kulutavad palju rohkem kütust ja seda ei saa nii palju kaasa panna, et sama lennuulatust saavutada.

Teiseks on reaktiivmootorid väga hästi nähtava termojäljega, mistõttu saab reaktiivdroone infrapunasihikute ja termojälgimisega õhukaitserelvadega lihtsamini alla tulistada.

USA kehtestas septembris Iraani droonitootmise võrgustiku suhtes uued sanktsioonid, kuna neist leiab endiselt palju lääne tehnoloogiat. Iraan varustab Venemaad droonidega Shahed-136, mida Venemaa kasutab sõjas Ukraina vastu. 

Ukraina edastas augustis tööstusriikide ühenduse G7 liikmesriikidele dokumendi, kus kirjeldatakse lääne tehnoloogiakomponente, mida on leitud Iraani droonidest: Shahed-131 ja Shahed-136 mudelites oli kokku 52 komponenti, mida toodavad lääne firmad, sealhulgas viis Euroopa ettevõtet.

Iraani dokumentaalfilmi treilerit koos kaadritega uuest propellerita Shahedi droonist saab näha siit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles