Kas telefon tasub üleöö laadima panna või siiski mitte?

tehnika.postimees.ee
Copy
Nutitelefonid kestaksid kauem, kui neid kogu öö ei laetaks, ka uus iPhone 15 ei vaja üleöö laadimist.
Nutitelefonid kestaksid kauem, kui neid kogu öö ei laetaks, ka uus iPhone 15 ei vaja üleöö laadimist. Foto: Loren Elliott / Reuters / Scanpix
  • Vaata ka kümmet soovitust, kuidas aku eluiga pikendada!

Paljudel inimestel on endiselt harjumus õhtul oma nutiseade laadima panna ja alles hommikul juhe seinast võtta. Kas see aga on akule kasulik või pigem mitte? Hispaania ja Saksa teadlased on seda uurinud ning ka tootjatel on soovitusi, kuidas akuga paremini käituda.

Kuna enamik uusi nutitelefone laeb end täis juba 30 minuti või tunniga, pole mingit põhjust neid kaheksaks tunniks laadima jätta, kirjutab Science Alert. Aku eluea pikendamiseks tuleks vältida täislaadimise tsükleid nullist saja protsendini, nii väga tühi kui ka «kurguni täis» olek on mõlemad aku tervisele halvad. Pikk laadimine samuti.

Mida siis teha?

Kõige õigem oleks oma telefoni akut laadida mõistlikult täieliku laadimise asemel hoopis kuni 80 protsendini ja mitte lasta tühjeneda alla 20 protsendini. Kuna laadimine käib nii kähku, saab seda teha päeva jooksul mitu korda ja lühemal ajal. 

Terve öö seinas olles aga aku tasapisi tühjeneb ja see käivitab kiirelt jälle uue laadimise. Mõnedel telefonidel, näiteks Sony, Apple´i, Samsungi (Galaxy) mudelitel on juba sisse ehitatud nutikas laadimine. Menüüst saab kasutaja ise valida, et näiteks piiratakse laadimist kuni 80 või 85 protsendini. Sonyl oli ka laadimisfunktsioon, mis hoidis telefoni 80 protsendi peal ja alles vastu hommikut, kui kasutaja ärkab, tegi viimase laadimise vahetult enne ülestõusmist.

10 nippi, kuidas telefoniaku eluiga pikendada

  1. Laadimisvahemik: püüa nutitelefoni laadida, kui aku tase langeb 20 protsendi lähedale, ja lõpeta laadimine, kui see jõuab umbes 80–85 protsendi juurde. Kuigi enamik kaasaegseid akusid on kaitstud ülelaadimise eest, aitab see vahemik hoida akut tervislikumas seisus.

  2. Väldi täielikku tühjenemist: ära lase telefoniakul täielikult tühjeneda enne laadimist, sest see võib kiirendada aku eluea lühenemist.

  3. Hoia jahedas: veendu, et telefon ei saaks liiga kuumaks, eriti laadimise ajal. Kuumus võib kahjustada akut ja vähendada selle eluiga.

  4. Kasuta originaallaadijaid: Telefoni originaalset laadijat või kvaliteetset alternatiivi kasutades saab aku vajaliku laadimisrežiimi, mis on tootja poolt ette nähtud.

  5. Vähenda ekraani heledust: hele ekraan tarbib rohkem energiat. Seadistades ekraani heleduse automaatseks või vähendades seda käsitsi, säästad aku eluiga.

  6. Lühenda ekraani kustumisaega: Mida kiiremini ekraan kustub, kui seda ei kasutata, seda vähem energiat tarbib telefon.

  7. Sulge üleliigsed taustarakendused: Kui mõni rakendus töötab taustal ja tarbib energiat, sulge see, kui seda vaja pole.

  8. Värskenda tarkvara: Paljud tarkvarauuendused sisaldavad muu hulgas ka akusäästu toiminguid, nii et hoides oma telefoni operatsioonisüsteemi ja rakendused ajakohased, võib see aidata pikendada aku eluiga.

  9. Väldi kiirlaadimist, kui see pole vajalik: kuigi kiirlaadimine on mugav, võib see tekitada rohkem soojust ja lühendada aku eluiga. Kui sul pole kiiret, kasuta tavalist laadimisrežiimi.

  10. Lülitu õigeaegselt lennurežiimile: kui oled piirkonnas, kus pole mobiililevi, võib telefon pidevalt võrku otsides rohkem energiat tarbida. Lülitu sellistes olukordades näiteks lennurežiimile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles