ELEKTROONILINE SÕDA Gaza sektori ümbruses segatakse mõlemalt poolt nii GPS- kui raadiosidet

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja satelliidisignaali häirimise kaart Iisraeli-Gaza sektori piirkonnas.
Selline näeb välja satelliidisignaali häirimise kaart Iisraeli-Gaza sektori piirkonnas. Foto: ekraanipilt/GPSJam.org

Veebisaidi GPSjam.org andmetel on Iisraelis ja Gaza sektoris ulatuslikud GPS-signaali häired, mis tähendab, et seal kasutatakse elektroonilise sõja relvi ning segatakse raadiosidet.

Kumb pool seda täpsemalt teeb, pole teada, kuid allikad mainivad, et vastavad relvad on ilmselt olemas mõlemal poolel: nii Iisraeli sõjaväel kui Hamasil.

Gaza sektori juures muutus segamine eriti aktiivseks siis, kui Hamas alustas rünnakut Iisraelile, teatab Defence and Security Middle East.

Väljaanne kirjutab, et on teateid, et Hamas on konflikti alguses aktiivselt seganud Iisraeli sidesüsteeme. Seega on terroriorganisatsioonil olemas GPSi ja sidevõrkude häirimise seadmed, mis on moodsas sõjapidamises väga olulised, et segada vastase relvade täpsust ja üksuste koordineerimisvõimet.

Sealkandis on varem satelliitnavigatsiooni võimsalt seganud Venemaa, olles oma Süüria baasidest häirinud isegi lennuliiklust Tel Avivi Ben Gurioni lennujaamas.

FAA, Euroopa Liidu Lennundusohutusamet ja Iisraeli lennuamet soovitavad lennufirmadel olla piirkonna õhuruumis tegutsedes ettevaatlikud ja kasutada muid navigeerimisvahendeid kui GPS. Lennud pole siiski täielikult peatatud, sest ilma GPSita peaksid lennukid suutma asukohta määrata ka muul viisil. Samas on täielikult peatatud eralennundus ning tsiviildroonide kasutamine Iisraeli kohal.

Aadressilt GPSjam.org saab vaadata, millistes piirkondades on raskusi GPS-satelliitide järgi asukoha määramisega. Andmeid kogutakse neid kohti läbinud lennukitelt. Lehelt on võimalik näha ka eelmiste päevade olukorda. Täna on suurimad häiritud alad Iisraeli ja Vahemere idaosa piirkonnas, samuti Musta mere lääneosas ja Venemaa Euroopa-osas. Häireid on ka Eesti-Läti piiril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles