Olkiluoto uus tuumareaktor võib Soome maksumaksjate taskust viia kuus miljardit (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Olkiluoto tuumajaama uus reaktor.
Olkiluoto tuumajaama uus reaktor. Foto: TVO

​Vaatamata asjaolule, et lõpuks käivitatud Olkiluoto tuumajaama 3. reaktor saaks täisvõimusel töötada, pole Soome põhivõrk suuteline kogu jaama võimsust kompenseerima, kui see peaks rivist langema. See on aga võrguettevõttele seadusega pandud kohustus. Sellise võimekuse tekitamine võib Soome maksumaksjale minna maksma miljardeid eurosid.

Iltalehti käes on dokumendid, millest nähtub, et alles sel aastal käivitatud Olkiluoto 3. tuumareaktori (OL3) omanikettevõte Teolisuuden Voima OY (TVO) on esitanud rea etteheiteid Soome energeetikaametile, süüdistades põhivõrguettevõtet Fingrid. Probleem on selles, et TVO polevat saanud oma energiatootmist täismahus käivitada Fingridi süü tõttu. OL3 maksimumvõimsus on 1600 MW (elektrivõimsust), aga Fingrid suutvat tuumajaama äkilisel väljalülitumisel korvata vaid 1300 MW võimsuses äkki tekkivat energiapuudujääki. Elektrivõrk saab aga toimida vaid tootmise ja tarbimise tasakaalus. Selle puuduva 300 MW peaks Fingrid korvama näiteks akude abil.

Fingridi juht Jukka Ruusunen ütleb, et sellise kohustuse tekkimisel põhivõrguettevõttele tuleks maksumaksjal akusalvestuse loomiseks kergendada kukrut ühtekokku umbes kuue miljardi euro ulatuses: aastane kulu vajaliku akupanga jaoks oleks ca 100 miljonit eurot ja OL3 eluiga on 60 aastat.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles