IBM tegi ajust inspireeritud kiibi, mis paneb tehisintellekti steroididele

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Tehisintellekti on viimasel ajal süüdistatud tohutus energia raiskamises, kuna traditsiooniliste protsessoritega muutuvad mahukad närvivõrguarvutused üliaplaks serveriressursi suhtes. IBMi uus kiip aga tegutseb nagu aju ja peaks suurusjärk suurema kiiruse juures vaid murdosa energiat kulutama.
Tehisintellekti on viimasel ajal süüdistatud tohutus energia raiskamises, kuna traditsiooniliste protsessoritega muutuvad mahukad närvivõrguarvutused üliaplaks serveriressursi suhtes. IBMi uus kiip aga tegutseb nagu aju ja peaks suurusjärk suurema kiiruse juures vaid murdosa energiat kulutama. Foto: IBM

Tehnoloogiafirma IBM on oma laboris valmis saanud juba 20 aastat arendatud kiibi, mis läheb kasutusse tehisintellekti rakenduste jooksutamisel. Kuna protsessor ei vaja välist mälu ja suudab teatud keerukaid arvutusi teha ülikiiresti, matkides inimese aju tööpõhimõtet, sobibki see eriti hästi selliste tehisintellekti ülesannete täitmiseks, nagu pildituvastamine ja andmetes seoste leidmine. Lisaks tarbib uus kiip palju vähem energiat.

IBM nimetab oma blogis praegu tehisintellekti valdkonnas toimuvat «Kambriumi plahvatuseks», viidates 530 miljonit aastat tagasi toimunud sündmusele, kui liigid hakkasid Maal ülikiiresti arenema ja jõudsid suuresti oma tänapäevasesse liigirikkusse.

Tehisintellekti süsteemide käitamiseks kasutatav riistvara aga pole eriti palju edasi arenenud, see muutub küll üha võimsamaks, kuid jääb kunstmõistuse vajadusi arvestades arengus kaugele maha.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles