Narvas korraldatakse Ida-Virumaa suurim tehnoloogiasündmus W3N

tehnika.postimees.ee
Copy
Narvas räägitakse detsembris Web3-st ehk uuest veebist, kuhu me kõik võime peagi suunduda ning muidugi ka sellega tihedalt seotud plokiahela tehnoloogiatest ja tehisintellektist.
Narvas räägitakse detsembris Web3-st ehk uuest veebist, kuhu me kõik võime peagi suunduda ning muidugi ka sellega tihedalt seotud plokiahela tehnoloogiatest ja tehisintellektist. Foto: W3N

Uutele tehnoloogiatele ja tehisintellektile keskendunud konverents W3N toob Narvasse juhtivad eksperdid üle maailma, et koos iduettevõtete asutajate, investorite ja huvilistega arutada uute innovaatiliste valdkondade arengusuundade üle ning leida koostöökohti tehnoloogiasektori arendamisel.

Ida-Virumaa suurim tehnoloogiasündmus W3N 2023 on Euroopa üks suurimatest Web3 ja tehisintellekti valdkonnale keskendunud konverentsidest ning see toob Narva kaheks päevaks sadu osalejaid ja kümneid esinejad üle maailma.

Peakorraldaja ZenFrog Lab juht Alexander Bitskov sõnas, et kahepäevast tehnoloogiasündmust eristab teistest teemade ja esinejate mitmekülgsus: «Minu kodulinnas saab iga huviline näha esinemas ülemaailmseid tehnoloogiamaailma superstaare ning kohalikud iduettevõtjad saavad võimaluse oma ideede valideerimiseks maailma tippudega, samuti luua uusi kontakte, koguda ideid ja teadmisi. Usun, et sündmusel on ka oluline roll Ida-Viru maine kujundamisel ja kohalike inimeste julgustamisel. Näitame, et tuleb julgeda unistada, sest maailm on täis erinevaid võimalusi.»

Tänavu astub W3N 2023 lavale üle 30 esineja ning sündmusele on oodata üle 300 valdkonna huvilise üle maailma. Lisaks programmile saavad iduettevõtted ja aktiivsed inimesed osaleda võistlusel, et tutvustada oma äriideid või idufirmasid rahvusvahelistele ekspertidele.

Mis on Web3, millest konverentsil räägitakse?

Web3 viitab järgmisele interneti arengufaasile, mille tunnuseks on detsentraliseeritud rakendused ja tehnoloogiad.

Erinevalt praegu levinud nn Web2-st, mis keskendub peamiselt suurtele platvormidele nagu Google ja Facebook, põhineb Web3 blockchain- ehk plokiahela tehnoloogial ja krüptovaluutadel. See lubab suuremat kasutaja kontrolli ja omandit oma andmete ning digitaalse sisu üle.

Web3 peamised omadused on

Detsentraliseerimine: Web3 ei ole kontrollitud ühe keskasutuse poolt, vaid on jagatud arvutite võrgustiku vahel. See tähendab, et Web3 on turvalisem ja vastupidavam ning ükski organisatsioon ei saa seda valitseda ega sulgeda.

Avatus: Web3 on ehitatud avatud lähtekoodiga, mida kõik saavad kasutada ja arendada.

Tarbijate jaoks suurem kontroll: Web3 annab kasutajatele suurema kontrolli oma andmete ja digitaalse identiteedi üle. Kasutajad saavad otsustada, kes nende andmeid näeb ja kuidas neid kasutatakse. Lisaks saavad kasutajad oma andmeid kasutada raha teenimiseks ja teenuste eest tasumiseks.

Web3 on veel üsna arengu alguses, kuid sellel on potentsiaali muuta veebi kasutamise viisi täielikult. Web3 võib luua avatud, ühendatud ja intelligentsema interneti.

Startup Estonia Ida-Viru tegevussuuna projektijuht Elina Dubova sõnas, et Ida-Virumaa on tehnoloogiaäri ja iduettevõtluse arendamiseks suure potentsiaaliga piirkond: «Ida-Virumaa on Eesti ühe suurema elanike arvuga maakond, millel on väga suur potentsiaal - meie kohalikud inimesed on haritud ja targad, siinsed koolid on tugevad reaalainetes ning siin on väga palju inimesi, kellel on pikaajalisi kogemusi tootmise ja tehnoloogiaga. See on väga tugev vundament uute ideede ja ettevõtete tekkimiseks. Taolised üritused on Ida-Virumaa arengu jaoks märgilised, sest nad inspireerivad, jagavad teadmisi, annavad võimaluse kontaktide loomiseks ning lõppkokkuvõttes ka uue ettevõtliku põlvkonna kasvamiseks.»

Konverentsi peaasineja on tehnoloogiamaailma tuntud ekspert David D Christensen Ameerika Ühendriikidest. Christensen on tehnoloogiahiiu GlobalStep äriarenduse asepresident, kuid tal on üle 20 aasta kogemust tehnoloogia ja interaktiivse meelelahutuse valdkonnas. Ta on olnud juhtivatel positsioonidel sellistes globaalsetes ettevõtetes nagu Activision Blizzard, IGE ja Sony Online Entertainment.

Foto: W3N

Lavale astub ka Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi professor Gholamreza Anbarjafari, kes on ülikoolis tegutseva masinnägemise töörühma iCV asutaja. Koos kolleegidega arendab Anbarjafari Tartu Ülikooli masinnägemise laboris eetilist ja vastutustundlikku tehisintellekti.

Euroopa Liidu tehisintellekti seadusandluse ja teiste digiregulatsioonide väljatöötamise töörühma liige, Justiitsministeeriumi õiguspoliitika osakonna nõunik Henrik Trasberg keskendub oma esinemises usaldusväärse ja inimkeskse tehisintellekti teemadele ning uute tehnoloogiate edendamisele Eestis ja Euroopa Liidus.

Web3 valdkonnale ja tehisintellektile keskendunud W3N 2023 toimub Narvas kolmandat korda. Kahepäevase tehnoloogiasündmuse raames käsitletakse selliseid uusimaid arengusuundi nagu detsentraliseeritud finantsrakendused (DeFi), veebipõhised mängud ja DAO ehk detsentraliseeritud autonoomsete organisatsioonide võrgustik.

Tehnoloogiasündmus W3N 2023 toimub Narvas Vaba Laval (Linda 2, Narva) 12.-13. detsembril. W3N 2023 toimumist toetavad Startup Estonia, Beamline Accelerator ja OBJEKT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles