Kanada keelas valitsusasutustes WeChati suhtlusäpi ja Kaspersky antiviiruse

tehnika.postimees.ee
Copy
Hiina suhtlusäpp WeChat on nüüd Kanada valitsusasutustes keelatud.
Hiina suhtlusäpp WeChat on nüüd Kanada valitsusasutustes keelatud. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix
  • WeChat on Hiina päritolu, Kaspersky asub Venemaal.
  • Varem on Kanadas keelu alla läinud Hiina sotsiaalmeediaplatvorm TikTok.
  • Eksperdid peavad WeChati isegi ohtlikumaks kui Tiktok.

Kanada keelas esmaspäeval populaarse Hiina päritolu suhtlusrakenduse WeChat ja Venemaa viirusetõrjeplatvormi Kaspersky kasutamise valitsusasutuste nutitelefonides ja kõigis muudes seadmetes, viidates liiga suurtele privaatsus- ja turvariskidele.

Kanada juhtiv teabeametnik (CIO) andis avalikkusele teada, et need rakendused on lubamatult kõrge riskiga privaatsusele ja turvalisusele, ehkki ühtegi kinnitatud andmekasutuse rikkumist pole tuvastatud. Samas annavad nende platvormide andmete kogumise meetodid juurdepääsu seadmete sisule.

Kanada valitsus keelas veebruaris ära ka Hiina päritolu sotsiaalmeediarakenduse TikTok, mis kuulub Hiina ettevõttele ByteDance, kirjutab Security Week.

Lisaks läheb keelu alla Venemaal asuva küberturvalisuse ettevõtte Kaspersky tarkvara, mis kasutajate seadmetest eemaldatakse ja mille allalaadimine on edaspidi keelatud. Kaspersky on USAs välja andnud ka seda otsust puudutava pressiteate, kus nimetab keeldu poliitiliseks ja põhjendamatuks.

Kuigi TikTok on juba saanud palju tähelepanu võimalike turvariskide pärast ja mitme riigi valitsusasutused on selle keelanud, usuvad paljud turvaeksperdid, et WeChat kujutab endast palju suuremat ohtu, kirjutab BBC. Samas ei kasuta valitsustöötajad seda nii palju kui TikToki.

Keeld jõustus kohe ehk alates 30. oktoobrist 2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles