IT-ekspert: digiteadlik pereliige tagab ka sugulaste kaitse küber-ohtude eest

tehnika.postimees.ee
Copy
Kui noorematel keelatakse ligipääs lihtsalt ära, siis vanemate inimeste küberohtudest eemal hoidmiseks on parem lahendus neile selgitada ja näidata. Pilt on illustratiivne.
Kui noorematel keelatakse ligipääs lihtsalt ära, siis vanemate inimeste küberohtudest eemal hoidmiseks on parem lahendus neile selgitada ja näidata. Pilt on illustratiivne. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Ainuüksi augustis registreeris Elisa Netivalvuri teenus Eestis ligi 1,5 miljonit küberturvalisuse intsidenti, mis tähendab, et aina olulisemaks muutub küberruumis nutikalt toimetamine. Kuigi nooremad inimesed suudavad ohtudega tihti üsna hästi toime tulla, siis on järjest olulisemaks muutumas ka see, et digiohte hakkaks mõistma vanemad sugulased ning perekonna kõige nooremad liikmed.

«Küberohud, pettused ja kõik muu halb ohvrit ei vali. Kurjategijad võtavad sealt, kust võtta annab, mis tähendab, et erinevate skeemide ohvriks langevad nii tavalised tööinimesed, digimaailmas esimesi samme tegevad lapsed kui ka vanaemad-vanaisad.  Keskmise digipädevusega noored suudavad kõige ilmselgemad ohud küll ära tunda, kuid laste ja tehnoloogiavõõrama vanema põlvkonna jaoks võib see keeruliseks väljakutseks osutuda,» rääkis Elisa TV-arenduste valdkonnajuht Joosep Põllumäe.

Nii on tema sõnul oluline nii enda kui oma lähedaste kaitsmiseks kindlustada, et ohte ja järjest nutikamaks muutuvaid pettuseid suudaks ära tunda kõik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles