Microsoft paiskab uudiste pähe Internetti tehisintellekti loodud väljamõeldisi

tehnika.postimees.ee
Copy
Microsofti uudisteportaal MSN koondas kolm aastat tagasi suure osa toimetusest ja hakkas kasutama tehisintellekti inimeste asemel. Selle suurim probleem – hallutsinatsioonid ehk uudiste väljamõtlemine kimbutab nüüd Ameerika üht populaarseimat uudistekanalit üsna tihti.
Microsofti uudisteportaal MSN koondas kolm aastat tagasi suure osa toimetusest ja hakkas kasutama tehisintellekti inimeste asemel. Selle suurim probleem – hallutsinatsioonid ehk uudiste väljamõtlemine kimbutab nüüd Ameerika üht populaarseimat uudistekanalit üsna tihti. Foto: Omar Marques / SOPA / ZUMA Press / Scanpix
  • See on nagu automaatne Rohke Debelakk – libauudiseid esitletakse päris uudiste vormis.
  • Microsoft kustutab kuulekalt täieliku jama MSNist, kuid kohe toodetakse seda jälle juurde.
  • Uudised näkkidest, linna kohal lendavatest inglitest ja kohtumistest lumeinimestega on nüüd kadunud.

Microsofti uudisteportaalis MSN on juba mitu aastat ilmunud väga kummalised uudised. Nende taga peitub tehisintellekt.

Veidralt käituv uudisteportaal sai näiteks hiljuti inimeste juhitud väljaandelt The Guardian süüdistuse mainekahjus, kuna traagiliselt surnud Austraalia naise uudise kõrvale oli tehisintellekt otsustanud panna «lõbusa» rahvaküsitluse, uurides lugejatelt, kuidas naine võinuks tegelikult surma saada. 

Umbes aasta tagasi hakkas Microsoftile kuuluv MSN tehisintellekti kasutama uudiste loomisel ja portaali sisu juhtimisel, mis läks aga kohe alguses ülekäte. Kui lärm läheb liiga suureks, siis MSN eemaldab vaikselt kunstmõistuse loodud äpardused, kuid masin toodab libauudiseid endiselt juurde.

Microsoft koondas juba 2020. aastal suure osa toimetuse ajakirjanikest ning otsustas nad asendada tehisintellektiga, kirjutab Futurism. Kohe hakkasid ilmuma müstilised lood näkineidudest, lumeinimestest ja muudest väljamõeldud tegelastest esitatuna täiesti usutavas ja asjalikus uudistestiilis. Omapärane oli ka uudis «üle linna lendavatest piibellikest inglitest», mis on samuti nüüdseks maha võetud.

Kas lumeinimene on olemas? Suuri keelemudeleid kasutav tehisintellekt, mis töötab Microsofti uudisteportaali MSN taga, on leidnud maailma infovaramut kammides, et see võib nii olla küll. Paraku esinevad moodsal tehismõistusel mõnikord hallutsinatsioonid, millest inimene aru ei saa, ja neid esitab uudisterobot kindlas kõneviisis.
Kas lumeinimene on olemas? Suuri keelemudeleid kasutav tehisintellekt, mis töötab Microsofti uudisteportaali MSN taga, on leidnud maailma infovaramut kammides, et see võib nii olla küll. Paraku esinevad moodsal tehismõistusel mõnikord hallutsinatsioonid, millest inimene aru ei saa, ja neid esitab uudisterobot kindlas kõneviisis. Foto: Master Hughes / Pixabay

MSNi tehisaru on juba sekkunud ka poliitikasse, kirjutab CNN, kuna produtseeris uudise, justkui USA president Joe Biden magas Maui metsatulekahju ohvrite mälestushetke ajal.

Nekroloogis varalahkunud NBA mängijale kirjeldati aga sportlast kui «kasutut», mis põhjustas jälle suure pahameeletormi.

Ühes reisijuhis Kanadasse pakkus aga tehisintellekt välja, et kui nälg näpistab, võiks külastada vaestele mõeldud toidupanka. See oli Ottawa soovitatud sihtkohtade seas kolmandal kohal.

MSN.com on USAs üks populaarsemaid uudistesaite, kust ameeriklased ammutavad oma infot igapäevaste sündmuste kohta. Paljude artiklite puhul nad ei aimagi, et selle pole kirjutanud inimene. Kurioossed juhtumid satuvad küll teistesse uudistekanalitesse, kuid massiliselt jõuavad lugejate ette ka täiesti tavalised uudislood. Kuid nagu suurel keelemudelil põhineva tehisintellekti puhul ikka, esineb aeg-ajalt «hallutsinatsioone», mis tähendab, et mingil põhjusel mõtleb tehisaru asju välja.

Microsoftile kuulub suur osa idufirmast OpenAI, kuhu tehnoloogiafirma on investeerinud üle kümne miljoni dollari. OpenAI töötas välja suurel keelemudelil põhineva vestlusroboti ChatGPT, mis suudab vastata inimese küsimustele ja toota erinevatel teemadel tekste. Sama keelemudel on kasutusel ka Microsofti toodetes, sealhulgas otsingumootoris Bing ja uues kontoritarkvaras. Peagi integreeritakse vestlusrobot operatsioonisüsteemi Windows.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles