TEADUSAGENTUUR TEATAB Puidust suhkrud teevad majandust magusamaks ja värvivad selle roheliseks

Ain Alvela
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Foto: Tartu Ülikool

Postimees avaldab Eesti Teadusagentuuri tellimusel valminud artikli, mis tutvustab Tartu Ülikooli molekulaarse süsteemibioloogia professori Mart Loogi vaadet puidu väärindamisele ning käsitleb võimalusi, mil moel sedalaadi tööstus võib pakkuda Eesti majandusele arenguvõimalusi. 

Riik on viimastel aastatel teinud julge algatuse ja rahastanud teadustöid, mis seotud kõige laiemas mõistes puidu molekulaarse väärindamisega, kusjuures rahalise toe saanud teadlased kolmest kõrgkoolist püüavad uurimistöödes oma jõud ühendada, selle asemel, et omavahel konkureerida.

Eesti Teadusagentuuri (ETAG) ressursside väärindamise (ResTa) ja sektoritevahelise mobiilsuse (SekMo) programmide raames rahastatavate teadustööde teemad käsitlevad muu hulgas puidu biotehnoloogilist väärindamist ja biorafineerimistehnoloogiate arendamist, puidujääkide gasifitseerimist, ligniini keemilist ja ensümaatilist väärindamist, lignotselluloosse biomassi keemiliselt monomeerideks konverteerimist ning puidusuhkrute tööstuslikku fermentatsiooni bioreaktorites. Sellest viimasest käesolevas artiklis juttu teemegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles