Hiina väidab, et «üks riik» töötab välja etnilist biorelva (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Laboris peituv innovatsioon ei pruugi jõuda lihtsalt ettevõtjateni.
Laboris peituv innovatsioon ei pruugi jõuda lihtsalt ettevõtjateni. Foto: Chaiyan Anuwatmongkolchai / Pixabay

Hiina julgeolekuministeerium (USA Luure Keskagentuuri ehk CIA analoog) teatas oktoobri lõpus, et neil on andmeid selle kohta, nagu töötaks üks riik, mida ei nimetatud, välja biorelva, mis toimib rahvuse põhiselt. Geneetiline relv peaks mõjuma laastavalt teatud geenikombinatsiooniga inimestele. 

Uudis geneetilisest relvast ilmus ka Hiina Prantsuse saatkonna X-i (endise Twitteri) kontole, kus mainitakse, et Hiina luure sai sellest teada välismaise ühingu värbamiskatsete kaudu.

Samasugusest teatest kirjutas ka tabloidväljaanne Global Times, mis vahendab Hiina valitsuse uudiseid.

Julgeolekuministeerium ei nimetanud ühtki konkreetset riiki ega andnud vihjet, kas see oht võiks ähvardada Hiinaga heades suhetes või vaenulike riikide hulgast.

Tegemist pole siiski täiesti uue ideega, kuid teadusringkonnad on taoliste biorelvade olemasolu pikka aega kindlalt tagasi lükanud kui vandenõuteooriat, kirjutab Interesting Engineering. Teadlaste arvates peaks selle loomine olema kui mitte võimatu, siis ülimalt keeruline ja relv ilmselt ei töötaks täpselt nii, nagu tahetakse.

Välismaine valitsusväline organisatsioon olevat mullu julgeolekuministeeriumi teatel värvanud Hiina «vabatahtlikke», et koguda bioloogilise liigi uurimise nimel andmeid bioloogilise mitmekesisuse leviku kohta, kirjutab Global Times.

Võrreldes traditsiooniliste bioloogiliste ja keemiarelvadega on geneetilistel relvadel tugevam varjamisvõime, seda on lihtne levitada ning mõju avaldub väga pika aja jooksul, lisab väljaanne, tsiteerides ministeeriumi. 

Hiinas leidis augustis suurt kajastust USA tulevase presidendikandidaadi Robert F. Kennedy väljaütlemine, justkui Hiina valmistaks geneetilist biorelva ja et USA peaks seetõttu sama tehnoloogiat kiiresti arendama hakkama. Paraku pole see Kennedylt esimene sel teemal tsitaat, ta on ka varem konspiratsiooniteoreetikuna näiteks väitnud, et COVID-19 olevat biorelvana «etniliselt suunatud» mitte mõjuma hiinlastele ja juutidele, kuid pidi hiljem oma sõnad tagasi võtma

Venemaa on samuti esitanud sarnaseid süüdistusi väites ühe ootamatu põhjusena Ukrainasse kallaletungi alguses, et nad hävitavad seal USA ja Ukraina ühiseid biolaboreid, kus olevat arendamisel geneetiline biorelv venelaste vastu.

Eestiski levisid vandenõuteoreetikute seas kaardid biolaborite asukohtadest, mida olevat mindud suure «erioperatsiooniga» naaberriiki sisenedes hävitama. Hiljem sõja edenedes neist enam pole juttu tehtud.

Hiina julgeolekuministeerium väitis, et piisava hulga inimeste geeniproovide põhjal on võimalik analüüsida ja mõista iga etnilise rühma ja rassi ainulaadseid geneetilisi omadusi. Neid teadmisi saab kasutada geneetiliste relvade väljatöötamiseks, mis sihivad selektiivselt just neid konkreetseid rassigeene. Sellepärast soovitab ministeerium kaitsta riigi biojulgeolekut, sealhulgas inimeste geneetilisi ja bioloogilisi andmeid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles