DROONIDE SÕDA Ukraina vabatahtlikud kasvatasid kaitseväele korraliku drooniarmee

tehnika.postimees.ee
Copy
Ukraina 21. brigaadi droonikompanii ründedroon idarinde lähedal Donetski oblastis.
Ukraina 21. brigaadi droonikompanii ründedroon idarinde lähedal Donetski oblastis. Foto: Erik Prozes
  • Värskeima saadetisena jõuab rindele 900 erinevat drooni.
  • Eelmisel nädalal tabasid Ukraina mehitamata lennuvahendid rekordiliselt 335 Vene sihtmärki.
  • Suur hulk lahingudroone toodetakse juba Ukrainas, Venemaa aga on endiselt tootmises ees.

Eile näitas Ukraina asepeaminister Mõhhailo Fedorov uut droonisaadetist vabatahtlike projektilt «Drooniarmee» (Army of Drones), mis läheb Ukraina rindele vaenlase positsioone peilima ja mürske heitma. Nende seas on nii tavalisi väga hea kaameraga DJI Mavicu tsiviildroone, mida saab kasutada luuramiseks, kui ka Ukraina enda toodetud hävitusdroone.

Kokku lähetatakse rindejoonele üle 900 lennumasina. Droonidest on saanud lahingus võtmetegijad, kuid vaatamata vabatahtlike regulaarsetele saadetistele on Ukraina endiselt Venemaa võimekusest kaugel taga, kirjutab The Insider. Ukraina kaotused on ligi 10 000 drooni kuus. Hädasti on vaja ka uusi droonipiloote, keda koolitatakse tagalas kiirendatud korras.

Samas võib tõusta omatoodangu võimekus Ukrainas juba selle aasta lõpuks samuti 10 000 droonini kuus, ütles strateegilise tööstuse minister Oleksandr Kamõšin hiljuti Kjiv Independentile. Seega droone kulub sõja praeguses etapis tohutul hulgal, nende hävitamiseks on Venemaal hetkel olemas tõhusad elektroonilise sõjapidamise relvad.

Milliseid mehitamata õhusõidukeid viimase saadetisega rindele saadetakse, sellest annab ülevaate Mõhhailo Fedorovi Xi kontole postitatud lühike video:

Minister Fedorovi välja kuulutatud algatuse «Droonide armee» raames kogutud uus partii mehitamata õhusõidukeid sisaldab multikoptereid DJI Mavic 3, mehitamata pommitajaid Nemesis ja Vampire ning Avengeri ründedroone. Lisaks on saadetises Ukraina enda droonid, mida praegu toodavad ligi 200 kohalikku ettevõtet. Mõned omatoodetud mudelid jäetakse saladusse, et vaenlast nende võimekusega üllatada.

Eelmisel nädalal tabasid Ukraina sõjaväe droonid rekordilisel hulgal Venemaa sõjalisi sihtmärke: 335.

Hiina tootja DJI multikopter Mavic 3, mida saabus kõige rohkem, on saadaval tavalisest kaubandusvõrgust ja on tsiviilkasutuses tuntud kui väga hea droonifotode või -videote tegemise seade. Kuid sõjas kasutatakse seda õhuluureks, kuna pardal on väga kvaliteetne kõrge eraldusvõimega Hasselbladi kaamera, mille otsepilti saab reaalajas edastada päris suurte vahemaade taha – kuni 15 km. Odavaimate mudelite hinnad algavad juba 250 eurost.

Nemesis on taktikaline vertikaalselt õhkutõusev ja maanduv pommitusdroon, mis on loodud täppislöökide jaoks. Pardale saab võtta ühe kilogrammi lõhkeainet. Mehitamata õhusõidukile saab panna erinevat tüüpi laskemoona ja see on võimeline tabama sihtmärke suure täpsusega. Lisaks edastab lennuvahend pilti kuni seitsme kilomeetri kauguselt.

Ukraina droonipiloot FPV ehk pardavaatega drooni juhtimas Zaporižžja rindejoonel. Pilt on tehtud 27. oktoobril sel aastal.
Ukraina droonipiloot FPV ehk pardavaatega drooni juhtimas Zaporižžja rindejoonel. Pilt on tehtud 27. oktoobril sel aastal. Foto: Oleg Petrasjuk / EPA / Scanpix

Droon Vampire on Ukraina enda toodetud heksakopter, mis võib toimida nii suitsiidi- kui luuredroonina. Kamikaze-droonina on see võimeline kandma kuni 15 kilogrammi lõhkeainet. Ukraina väed kasutavad neid soomukite ja tankide, samuti kindlustuste ja laskemoonaladude hävitamiseks. Vampire on varustatud termokaameraga, mis laseb seda ka öösel kasutada.

Avenger on ründeülesannete jaoks loodud droon, mis on võimeline kandma ja rakendama relvi täpselt maapealsete sihtmärkide vastu.

Foto: Module-5/tootja

Phoenix 03 Heavy FPV on Ukrainas Module-5 inseneride disainitud ründedroon, mis on spetsialiseerunud maapealsete sihtmärkide tabamisele, pakkudes operaatoritele pardavaadet (FPV), mis parandab laskemoona juhtimise täpsust. See sobib eriti hästi ka liikuvate sihtmärkide tabamiseks.

Just sellise drooniga tabati hiljuti Venemaa õhuluureseadet Murom-P:

Rindele lähetati ka mehitamata robotiplatvorme, kirjutab Army Recognition: mehitamata maismaasõidukeid «Lynx» ja kaugjuhitavaid kuulipildujatorne «Shablya», mis integreeriti ühtsesse maapealse lahingurobotisüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles