Maailma suurim robootikafestival Robotex toimub 17. ja 18. novembril Tallinnas

tehnika.postimees.ee
Copy
Robootikamess Robotex 2022 Saku Suurhallis.
Robootikamess Robotex 2022 Saku Suurhallis. Foto: Madis Veltman

Järgmisel nädalal 17.-18. novembril toimub Tallinnas Unibet Arenal taas maailma suurim rahvusvaheline robootikafestival Robotex International, kuhu võistlema saabub robootikasõpru üle kogu maailma. Kaks päeva on täis võistlusi ja töötubasid, avatud on tehnoloogianäitus.

Lisaks traditsioonilistele võistlustele, nagu Lego sumo, Folkrace jm on sel aastal kõige väiksematele Roboliiga võistlus, mille teemaks on «Minu autovaba linn». Roboliiga võistlus on hüppelauaks lasteaia- ja algkoolilastele arendavasse robootikamaailma.

2023. aasta Robotex International toimub Tallinn Euroopa roheline pealinn 2023 toetusel. Rohepealinna ideest on tõukunud ka selle aasta Roboliiga võistluse teema. Euroopa roheline pealinn 2023 – Tallinn on võtnud endale eesmärgi selle aastaga tuua linna inimestele lähemale, kaasata rohkem nii inimesi kui ettevõtteid ning erinevaid vabaühendusi ja anda hoogu keskkonnasõbralikele algatustele.

Robotexi EXPO alal saab sel aastal tutvuda paljude robootika ja tehnoloogia ettevõtete insenerlahenduste, toodete ja teenustega.

Stoneridge Electronics on üritusele kohapeale toonud enda põnevaid tehnoloogilised lahendused ning suurejoonelise väljapaneku. SK ID Solution koostöös CTF-Techi ja Robotexiga pakub kõigile huvilistele kohapeal võimalust proovida kätt «Roboti» muukimisel.

Lisaks saab kohapeal tutvuda erinevate tudengiprojektidega, nagu näiteks ESTCube, kellel on kaasas orbiidile lendav mudel.

TalTech, Tallinna Tehnikakõrgkool, Lennuakadeemia ja kood/Jõhvi tutvustavad koolide õppimisvõimalusi ning räägivad pakutavatest erialadest lähemalt.

RoboMiku tutvustab ettevõtte tegemisi ja tooteid ning pakub võimalust endalegi neid koju osta.

3DKoda tutvustab 3D printimise tehnoloogiaid ja tehnikat, mida oma tootmises kasutavad.

Meelelahutusliku poole pealt on kõigil huvilistel võimalus proovida kätt mudelautodega driftimises, sest kohal on CuFa RC Drifti ja vabaajakeskus oma suure mudelirajaga.

AirJump toob juba varasematele külastajatele tuttava elamuse – võimaluse lennata kõrgelt. ProtoFactory yoob kohale enda leiutiste hulgast tuntud Ikaruse – sellega saab võimaluse näha ja kogeda elu nagu lind.

Robotex Internationali lõppvõistlus Saku suurhallis.
Robotex Internationali lõppvõistlus Saku suurhallis. Foto: Mattias Kitsing

Kes end ise proovile tahab panna, siis neid ootab Robotex osa saama põnevatest töötubadest, mis saavad teoks tänu Robotexi headele partneritele HARNO, TTÜ Robotiklubi, TalTech, Lennuakadeemia, Digipurk, CTF Tech, Vivita ja INNOKAS.

HARNO töötubades võib proovida, kuidas ehitada robotkätt või kummimootoriga autot ning tutvutakse virtuaalreaalsuse võimalustega.

TTÜ Robotiklubi ootab kõiki Folkrace´i töötuppa. Selle eesmärk on ehitada võimalikult lihtne Folkrace robot, mis suudab iseseisvalt läbida ringikujulise raja. Robot sõidab «tundlate» abil, mis juhivad otse mootoreid, mis tähendab, et programmeerimisoskust ei ole üldse vaja.

Eriti põnev on kindlasti Lennuakadeemia korraldatud Raadioside töötuba, kus uuritakse raadiosageduste salapärast maailma, mis on varjatud nii inimese nägemis- kui kuulmismeelte eest. Käed pannakse külge seadmetele, mida kasutatakse näiteks sideluures ning sõjalises valdkonnas vaenlase tegevuse esmaseks tuvastamiseks. Lisaks sellele saab end proovile panna käsiraadiojaama side segamises signaaligeneraatoriga nagu tõeline spioon.

Digipurk ootab nutikamaid ehitama kontaktivaba vooludetektorit, automaatset kastmisseadet ja metallidetektorit.

CTF Tech korraldab Küberpõgenemistoa CTF õpetajatele. Koos teiste õpetajatega saab kogemuse olla küber-eksperdi rollis. Osalemine on hea võimalus saada ideid oma tundide mitmekesistamiseks. Lisaks võimaldab see suhelda ja jagada kogemusi teiste entusiastlike õpetajatega, kes jagavad sinu huvi küberturvalisuse vastu. Töötuba ei eelda eelteadmisi küberturvalisusest, vaid piisab tavalisest arvutikasutamise oskusest.

Vivita korraldatud joonistusrobotite töötoas tutvutakse Viviware Cell robootikakomplektiga ning luuakse robotite abil endale ainulaadne kunstiteos.

Innovatsioonikeskus INNOKAS ootab lapsi juba alates 5. eluaastast inseneeria- ja leiutamise töötuppa, kus õpitakse kasutama mootoreid ja erinevaid ülekandeid, ehitatakse iseliikuvaid masinaid ja sõidukeid. Mudeleid saab ehitada üksi ja koos perega.

Vaata Robotexi kohta lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles