California taevast varjutab peagi Google´i asutaja loodud maailma suurim õhulaev (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Tulevikus hakatakse reisima aeglasematel kiirustel, kuid süsinikujalajäljeta. Hiiglaslik õhupall, mille arendamist rahastab Google´i üks kahest asutajast Sergei Brin, teeb San Francisco lahe kohal oma esimesed katselennud.
Tulevikus hakatakse reisima aeglasematel kiirustel, kuid süsinikujalajäljeta. Hiiglaslik õhupall, mille arendamist rahastab Google´i üks kahest asutajast Sergei Brin, teeb San Francisco lahe kohal oma esimesed katselennud. Foto: LTA Research

Üleeile esimese testlennu eel avalikkuse ette toodud õhulaev Pathfinder 1, mille ehitas idufirma LTA Research, seljatab oma suuruselt kõik tänapäevased õhusõidukid ning jääb alla vaid 1930. aastal startinud 244 meetri pikkusele Hindenburgile. Uue transpordiliigi taaselustamine tähendab rohelisemat transporti ja võimalust lennata sinna, kus pole lennuvälju.

Kui vesinikupalliga Hindenburg 1937. aastal plahvatas, siis kadusid hiigelõhupallid pikaks ajaks areenilt, kuid on hiljem vaikselt tagasi tulnud, kuigi massiliselt kasutama pole neid hakatud siiamaani. Google´i asutaja Sergei Brin on aga otsustanud oma rahastatava idufirmaga selle transpordiliigi nüüd tagasi tuua, kasutades moodsaid tehnoloogiaid: ülikergeid süsinikfiiberikust materjale, nailonit, kevlarit, vesinikuelemente ning tarka juhtimist arvutite ja tehisintellekti abil, millest ühestki ei teatud Hindenburgi aegadel veel midagi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles