Tartus toimunud eetiliste häkkerite küberlahingu võitis Islandi võistkond

tehnika.postimees.ee
Copy
Tartu Ülikooli spordihoones toimunud küberlahingu võitjaks tuli Islandi võistkond Cats, teise koha võitis Rootsi võistkond Bumbodosan, kolmanda Taani võistkond free(vacation).
Tartu Ülikooli spordihoones toimunud küberlahingu võitjaks tuli Islandi võistkond Cats, teise koha võitis Rootsi võistkond Bumbodosan, kolmanda Taani võistkond free(vacation). Foto: Andrei Ozdoba

Eile Tartus toimunud rahvusvahelisel võistlusel Telia Cyber Battle of Nordic-Baltics selgitati välja parimad noored, kes suudavad võidelda küberkurjategijatega. 31 võistkonna arvestuses krooniti võitjaks Islandilt pärit eetilised häkkerid.

Lähipiirkonna suurimal kübervõistlusel osalesid 15-24-aastased noored Eestist, Lätist, Leedust, Põhjamaadest, Belgiast, Itaaliast ja Ameerika Ühendriikidest.

Vastamisi olid 12 võistkonda Eestist ja 8 välismaalt, 11 olid lahingus üle interneti. Võistkonnad lahendasid pika päeva jooksul ligi 30 erinevat ülesannet ja mõistatust, mille fookuses olid reaalsest elust pärit kriisid ja olukorrad: digivõrkudesse tungimine, ründe avastamine ja ennetamine, viiruste ja pahavara analüüsimine, salakoodide lahti muukimine, maksimaalselt tugevaima salasõna koostamine jne.

Tartu Ülikooli spordihoones toimunud küberlahingu võitjaks tuli Islandi võistkond Cats, teise koha võitis Rootsi võistkond Bumbodosan, kolmanda Taani võistkond free(vacation).

Kolm Eesti parimat võistkonda olid URAL-4, DROP TABLE cbonb2023 ja Jellyfish, kes väga tihedas konkurentsis saavutasid üldarvestuses vastavalt neljanda, viienda ja kuuenda koha.

Et populariseerida küberharidust tüdrukute seas, selgitati eraldi arvestuses välja ka parimad võistkonnad, mis koosnesid ainult tüdrukutest. Siin krooniti võitjaks Eesti tiim Mean Girls, teine koht läks Itaalia tiimile Flagbusters, kolmandaks tulid tüdrukud Eesti võistkonnast Hatifnatid.

Foto: Andrei Ozdoba

Võistluste peakorraldaja CTF Techi juhi Kätlin Koemetsa sõnul on haarava võistluse ja noorte innustamise kõrval väga oluline, et eile kogunesid võistlusele kaasa elama era- ja riigisektori küberturvalisuse eestvedajad, arvamusliidrid, otsustajad ja poliitikakujundajad: «Euroopa Komisjoni andmetel ulatusid 2020. aasta lõpuks küberkuritegevuse aastased kulud maailmamajandusele hinnanguliselt 5,5 triljoni euroni. See kolossaalne kahju, mida küberkuritegevus igaühele meist põhjustab, halvates elutähtsaid teenuseid elektrijaamadest kuni haiglateni, peabki meid kõiki mobiliseerima koostööks.

Me peame kindlasti jätkama ja laiendama missiooni ning innustama tüdrukuid ja poisse veel rohkem heade ehk eetiliste häkkerite poolele tulema. Cyber Battle’i kasv vaid nelja aastaga Eesti oma sisevõistlusest suureks rahvusvaheliseks küberlahinguks näitab, et me liigume õiges suunas.»

Neljandat aastat toimunud finaalvõistluse korraldaja on Eesti küberhariduse ettevõte CTF Tech ning NATO poolt tunnustatud Eesti küberkaitsefirma CybExer Technologies.

Tänavune võistlus korraldati koostöös Telia Eesti, Tartu linnavalitsuse, Tartu Ülikooli, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse ja veel mitmete partneritega era- ja riigisektorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles