PILDID JA VIDEO Uue põlvkonna vargpommitaja B-21 katselendu ei õnnestunud saladuses hoida (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
10. novembril nähti Californias Palmdale´is USA uut ülisalajast vargpommitajat B-21 Raider juba teisel katselennul. Kuna see toimus päise päeva ajal ning pealtnägijate oht oli suur, siis arvatakse, et enam ei hoitagi tulevikutehnoloogiat nii kiivalt vaka all ja näidatakse juba päris avalikult.
10. novembril nähti Californias Palmdale´is USA uut ülisalajast vargpommitajat B-21 Raider juba teisel katselennul. Kuna see toimus päise päeva ajal ning pealtnägijate oht oli suur, siis arvatakse, et enam ei hoitagi tulevikutehnoloogiat nii kiivalt vaka all ja näidatakse juba päris avalikult. Foto: Gene Blevins / ZUMA Press Wire / Scanpix

10. novembril märkas vabakutseline uudiste fotoajakirjanik Matt Harman taevas ulmelise välimusega lennuvahendit. Xis esimesi kaadreid vargpommitajast B-21 Raider postitades selgus, et tegemist ongi USA õhujõudude saladuses hoitava uue kuuenda põlvkonna lennuvahendiga, mida tutvustati põgusalt aasta tagasi ilma tehnilistesse detailidesse laskumata.

Hartmani Xis jagatud videol on näha uus lennumasin B-21 Raider, mille kutsung on RAIDER 33. See tõusis õhku Californias Palmdale´is asuva õhujõudude tehase 42 stardirajalt ning esimest korda maast lahti rebinud katselennukit saatsid USA hävitajad F-16.

Kuid ka videolt ei selgu vargpommitaja tehniliste üksikasjade kohta kuigi palju, sealhulgas mootori paigutuse kohta, kirjutab The Aviationist.

Kuigi uue mudeli tootja Northrop Grumman on ehitanud B-21 koos töötama praeguste sõjalennukite B-1B, B-2 ja B-52 ehk strateegiliste raskepommitajate lennukipargiga ja lõpuks neid asendama, on USA valitsus siiamaani olnud huvitatud kõikide muude üksikasjade saladuses hoidmisest.

Eelmisel aastal detsembri alguses said pidulikku avamist näha vaid valitud seltskonna esindajad kutsetega eemalt ning pressiteade ei sisaldanud lennuki tehniliste andmete kohta peaaegu mitte midagi.

Ka eelmise USA raskepommitaja B-2 Spirit kohta on 34 aasta jooksul avaldatud väga vähe tehnilisi üksikasju.

Fotograaf Mart Hartmanni esimene video lendavast uuest vargpommitajast B-21 Raider on postitatud Xi:

25. oktoobril 2023 ilmus Redditis ka kõige esimene pilt B-21 maapealsest katsetusest väljaspool Palmdale´i lennukiangaari ruleerides.

Piltide põhjal on vähesed väljauuritud tehnilised detailid lennuki suuruse kohta: see on eelkäijast pisem (tiibade siruulatus 52,42 meetri asemel 40,23 meetrit). Lennuulatuseks on pakutud 4000 km ühe tankimisega. Üks uus lennuvahend maksab ligi 700 miljonit dollarit.

10. novembril märkasid uut pommitajat õhus paljud pealtvaatajad. USA õhujõud kinnitasid hiljem, et B-21 katsetamine on jõudnud uude katselendude faasi.
10. novembril märkasid uut pommitajat õhus paljud pealtvaatajad. USA õhujõud kinnitasid hiljem, et B-21 katsetamine on jõudnud uude katselendude faasi. Foto: Gene Blevins / ZUMA Press Wire / Scanpix

Praegu koosneb B-21 lennukipark mõnest pooleldi valmis olevast katseprototüübist ja ühest lennuvõimelisest pommitajast. Kuid 2027. aastaks loodetakse neid valmis ehitada juba vähemalt 100. See asendab 2050. aastaks kõik senised B-1B, B-2 Spirit ja B-52J Stratofortressi pommitajad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles