ROBOTID JA KÄSNAPOMMID Iisrael võib Hamasi tunnelite hävitamisel Gazas kasutada uutmoodi relva (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Iisraeli sõdur Gaza tunnelites Shifa haigla all Gaza linnas 22. novembril. Iisraeli armee teatel on Hamas peitunud haigla all olevatesse tunnelitesse, kasutades neid sõjalistel eesmärkidel. Käikude hävitamiseks kasutatakse satelliidi-infot, roboteid ja spetsiaalseid pomme.
Iisraeli sõdur Gaza tunnelites Shifa haigla all Gaza linnas 22. novembril. Iisraeli armee teatel on Hamas peitunud haigla all olevatesse tunnelitesse, kasutades neid sõjalistel eesmärkidel. Käikude hävitamiseks kasutatakse satelliidi-infot, roboteid ja spetsiaalseid pomme. Foto: Victor R. Caivano / AP / Scanpix

Iisraeli Gazasse sissetungi üks suuri eesmärke on hävitada maa-aluste tunnelite ehk nn «Gaza metroo» võrgustik. Maa alla alati sõdureid ei saadeta, sest tunnelid on täis lõkse, kuid Iisrael võib katsetada selliste ehitiste hävitamiseks erinevaid uusi relvi ja lahendusi.

Erinevalt suurlinnade metroodest Gaza maa-alustesse käikudesse vaenlast ei oodata ning Iisraeli armee teab, et sinna on paigutatud hulk lõkse, mis sissetungijad hävitab. Sellepärast on kõige tähtsamaks saanud kaks asja: satelliitide ja maaradarite abiga võrgustiku kaardistamine ning seejärel hävitamine. 

Hävitamiseks kasutatakse ka tunnelitesse saadetavaid roboteid, mis paigutavad lõhkelaenguid. Kuid need laengud, mida tunnelites kasutatakse, võivad olla teistmoodi.

Erinevad militaarallikad räägivad nn käsnapommidest, mis täidavad maa-aluseid tühimikke kivistuva vahuga. See muudab käikude kasutamise võimatuks. Kui tavaline plahvatus purustab vaid väikese lõigu ja seda saab kõrbeliivas kergesti lahti kaevata, siis käsnapommi tardunud mass on juba raskemini läbitav, kui mitte läbimatu takistus.

 

The Telegraph on kirjeldanud seda salapärast Iisraeli armee testitud relva kui kahekomponentset keemilist segu, mis seguneb kokku ainult siis, kui relv on aktiivne. Väidetavalt on pomm piisavalt väike ja kerge, et seda saaks paigaldada või heita üks inimene. Relva katsetamise käigus olevat olnud ka õnnetusjuhtumeid sõduritega, kuna need ained võivad kahjustada nägemist.

Tegemist võib olla sarnase seguga, mis militaarkasutuseks täiustatud, mida kasutatakse ehitustel paisuva ehitusvahuna, mis kivistudes täidab kõik tühimikud. Daily Mail on avaldanud skeemi, kuidas nimetatud pomm võib toimida, ehkki ametlikku kinnitust sellele pole.

Iisraeli armee pole ise käsnapomme kommenteerinud, kuid on näidanud tunnelite avastamist ja hävitamist.

Väidetavalt on Iisrael kasutanud tunnelite tuvastamiseks ka satelliite. Geomorfoloog Joel Roskin, kes analüüsis tunnelivõrke oma iisraeli kaitsejõududes töötamise ajal, ütles ajalehele The Economist, et Iisraeli poolt Gaza pommitamisel tekitatud tolm ja rusud on muutnud satelliidiandmete kasutamise üha raskemaks. Kuid lisaks kasutatakse tunnelite avastamiseks ka maaradareid ja koeri.

Mis on «Gaza metroo»?

Hamas alustas Gaza alla tunnelite rajamist 1990. aastate keskel ja tänapäeval peetakse just tunnelivõrgustikku peamiseks põhjuseks, miks Hamas on Gazas tugevam kui Iisraeli okupeeritud Läänekaldal, sest suudab kiiresti varjuda ja ootamatult rünnata, olles vaenlase jaoks tabamatu.

Iisraeli kaitsejõudude andmetel on tunnelid erineva suurusega kitsastest koridoridest kuni suurte käikudeni, kuhu mahuvad sõiduautod ja isegi veokid. Enamik neist käikudest on piisavalt kõrged, et keskmise pikkusega inimene saaks püsti seista ja piisavalt sügaval, et vastu pidada punkri kohal maapinnal lõhkevatele pommidele. Tunnelid võivad ulatuda kuni 80 meetri sügavusele.

Väljaande Al Jazeera andmetel on Hamasi maa-alused rajatised varustatud elektri, interneti ja jälgimisseadmetega, mis lubavad avastada sissetungijaid ning nende juures eemalt lõhkelaenguid lõhata.

Vaata videost, mismoodi nn käsnapomm võib toimida:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles