India lubab tudengitele 20-dollarilist sülearvutit

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekti One Laptop per Child 100-dollariline sülearvuti.
Projekti One Laptop per Child 100-dollariline sülearvuti. Foto: AFP / Scanpix
India haridusministeerium tutvustas sel nädalal sülearvuti prototüüpi Sakshat, mis maksab vaid 20 dollarit ehk veidi üle 200 krooni. Eksperdid kahtlevad, kas nii odava arvuti valmistamine on üldse võimalik.

Ministeeriumi idee on anda odava arvutiga tudengitele soodne võimalus pääseda ligi internetis leiduvatele õppematerjalidele, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Samas on mitmed eskperdid õilsast ideest hoolimata skeptilised. Odavate sülearvutite teerajajaks nimetatud projekti One Laptop per Child (OPLC) endise tarkvarajuhi Jim Gettyse sõnul on 20 dollarit maksva arvuti ehitamine võimatu.

«Ma ei mõista, kuidas sellise hinnaga üldse midagi ehitada on võimalik,» ütles Gettys. «Juba paljud arvuti osad maksvad 20 dollarit, rääkimata kogu komplektist.» Ta tõi näiteks, et isegi suurtes kogustes ostes maksavad odavamad kuvarid üle 20 dollari, puutepadjad ja klaviatuurid viis ja kümme dollarit tükist, mälu ja protsessorid on aga tunduvalt kallimad.

Ka OLPC asustaja Nicholas Negroponte oli hinna suhtes samuti skeptiline. «Sooviks väga, et 20-dollariline hind oleks tõsi,» sõnas ta ja lisas, et kui see hind vastaks tõele, oleks tegemist suure läbimurdega.

Princetoni ülikooli arvutiteadlane Vivek Pai arvas, et uus sülearvuti võib sobida näiteks e-raamatute lugemiseks, kuid arvutina pole sellest ilmselt asja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles