ROBOTID AEDNIKUKS Juba kümne aasta pärast tegelevad linnahaljastusega nutikad masinad

tehnika.postimees.ee
Copy
Robotid tegelevad peagi haljastusega ise: niidavad, multšivad, koristavad.
Robotid tegelevad peagi haljastusega ise: niidavad, multšivad, koristavad. Foto: Husqvarna

Kümne aasta pärast ehk 2033. aastal võib linnade rohealade eest hoolitsemisega iseseisvalt hakkama saada nutikas tehnoloogia, mis suudab iseseisvalt andmeid koguda ja paljusid haljastustöid teha, rääkis Husqvarna innovatsioonitiim Husqvarna globaalsel pressiüritusel.

Husqvarna esitles üritusel koos haljastusvaldkonna ekspertidega loodud tulevikuvisiooni Strix.

Selle eesmärk on leida lahendus linnade rohealade hoidmiseks ja nende bioloogilise mitmekesisuse toetamiseks olukorras, kus linnahaljastajatest on üha suurem puudus. Visiooni järgi on 2033. aastaks tehnoloogia arenenud piisavalt kaugele, et see on võimeline andmeid koguma ja iseseisvalt tegema paljusid haljastustöid, näiteks niitma, lehti multšima, trimmerdama, umbrohtu tuvastama, seemneid külvama ja väetama.

Foto: Husqvarna

Visiooni järgi on tulevikus autonoomsed seadmed võimelised koguma andmeid maapinna seest, maapinna pealt ja ka kohalt. Tehisintellekti abil analüüsib Strix seadmetest saadud andmeid ja paneb nende põhjal kokku nimekirja täitmist vajavatest ülesannetest. Masinad teevad hooldustöid laadimiskordade vahel peaaegu ööpäev ringi.

Kogutud andmeid saavad oma töös kasutada ka linnahaljastust planeerivad ametnikud ja rohealade eest hoolitsevad haljastajad. Andmebaas pakub infot kõigi elusliikide, ilmaprognooside ja rohealade tervisliku seisundi kohta ning sellele on võimalik pääseda ligi nutitelefoni, nutikella või liitreaalsusprillide kaudu.

Andmete abil luuakse linnast digitaalne kaksik, mille abil saavad rohealade planeerijad teha paremaid otsuseid, et toetada bioloogilist mitmekesisust linnades.

Tulevikus suudab ka üks aiarobot täita mitut erinevat funktsiooni. Strixi lahenduses on kasutusel kolm seadet, mida süsteem vastavalt vajadusele ise «tööle määrab». Lõikamisseadmel on olemas kolm erinevat lõikeketast, mis saavad hakkama niitmise, multšimise ja trimmerdamisega. Külvamisseade teeb külvamis- ja väetamistöid ning nn harjamisseade puhastab teid lehtedest, kruusast ja mustusest.

Masinaid sõidutab vajalikesse kohtadesse autonoomne transpordimasin, kuhu mahub üheksa seadet ja laadimisjaamad.

Visiooni järgi ei tekita need robotid kasutamise ajal süsinikdioksiidi heidet ning on valmistatud ringlussevõetud alumiiniumist ja tarbimisjärgsest plastist. Lahendus on väga energiatõhus tänu laiemale lõikevõimele, optimeeritud teostusele ja päikeseenergia kasutamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles