Euroopa digiühendused kutsuvad üles tehisintellekti mitte üle reguleerima

tehnika.postimees.ee
Copy
USA firma OpenAI on ChatGPT toonud avalikkuise ette kui võimsa näite tehisintellekti võimalustest. Euroopas pole eriti selliseid idufirmasid, mis kunstmõistuse arengus sellist edulugu saaksid ette näidata. Neid võib ka mitte tulla, kui Euroopa Liit seda valdkonda jõuliselt piirama asub.
USA firma OpenAI on ChatGPT toonud avalikkuise ette kui võimsa näite tehisintellekti võimalustest. Euroopas pole eriti selliseid idufirmasid, mis kunstmõistuse arengus sellist edulugu saaksid ette näidata. Neid võib ka mitte tulla, kui Euroopa Liit seda valdkonda jõuliselt piirama asub. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Scanpix

Tehnoloogiaettevõtteid ühendav organisatsioon DigitalEurope kutsus Euroopa Liitu (EL) üles vältima tehisintellekti ülereguleerimist ja mitte looma olukorda, mis sunniks idufirmasid siit piirkonnast lahkuma.

DigitalEurope avaldas üleskutse, millele on alla kirjutanud 32 digivaldkonna ühendust. Selles selgitatakse, et praegu kasutab tehisintellekti vaid kaheksa protsenti Euroopa ettevõtetest, mis on veel väga kaugel Euroopa Komisjoni eesmärgist. Nimelt plaanitakse, et aastaks 2030 võiks tehisaru kasutada juba 75 protsenti firmadest.

Üleskutses märgiti, et vaid kolm protsenti maailma tehisintellekti ükssarvikutest on pärit Euroopa Liidust, kuid piirkonna konkurentsivõime ja finantsstabiilsus sõltuvad ettevõtete võimest rakendada tehisintellekti rohelises tehnoloogias, tervishoius, tootmises või energeetikas.

Soovitatakse, et ELi tulevane tehisintellekti seadus, mille üle peetakse praegu seadusandjate ja liikmesriikide vahelisi viimaseid läbirääkimisi, annaks tehisarule Euroopas võimaluse, mitte ei suretaks seda ohtratesse piirangutesse ja regulatsioonidesse.

Alla kirjutanud organisatsioonid toetasid ühisettepanekut luua tehisintellekti reeglid teatud läbipaistvuse standarditega.

DigitalEurope soovitab, et tehisintellekti seadused ei pea reguleerima iga uut tehnoloogiat  ning toetab lähenemisviisi, mis keskenduks vaid eriti kõrge riskiga kasutusvaldkondadele.

Kirjas väljendati muret, et uus seadus võib selle väga laia kohaldamisala tõttu kattuda teiste sektorite, näiteks tervishoiu eeskirjadega.

Ühispöördumisele on alla kirjutanud ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit.

Vaata kogu avaliku pöördumise teksti siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles