Paljulubava moodultuumajaama projektiga on USAs kaputt – hinnalipik kasvas talumatult suureks (5)

Copy
Ontario energiaminister Todd Smith (vasakul) ja Ontario Power Generationi president ja tegevjuht Ken Hartwick teatavad selle aasta juulikuus plaanist ehitada Darlingtoni veel kolm BWRX-300 seadet. Neistki reaktoritest on vaid ilupildid – avalikkusele pole teada antud, kas midagi on ka füüsiliselt valmis meisterdatud.
Ontario energiaminister Todd Smith (vasakul) ja Ontario Power Generationi president ja tegevjuht Ken Hartwick teatavad selle aasta juulikuus plaanist ehitada Darlingtoni veel kolm BWRX-300 seadet. Neistki reaktoritest on vaid ilupildid – avalikkusele pole teada antud, kas midagi on ka füüsiliselt valmis meisterdatud. Foto: OPG

Paljulubavale NuScale moodulreaktorite arengukavale tõmmati sel kuul Ühendriikides kriips peale. Arvutused näitasid, et plaani hind muutub reaktoriteks vormides kosmiliselt kõrgeks ja huvilised pöörasid sellele pisitasa selja. Nüüd on üleval küsimus: «Kas muude moodulreaktoritega, mida kavandatakse, läheb samamoodi?»
Reaktor, mida propageerib Eestisse kasutusse Fermi Energia, on samuti väike moodulreaktor (General Electricu ja Hitachi ühistöös valmiv) ning seda plaanitakse rajada esialgu Kanadasse, aga siis ka Poola.

Selle kuu suurim uudis tuumaenergia maailmas on Süsinikuvaba Energia Projekti (Carbon Free Power Project) tühistamine Ameerika Ühendriikides. Projekti eesmärk oli rajada kuus NuScale väikest moodulreaktorit (VMRi). Kuivõrd see on väikereaktorite disaini lipulaev mitte ainult USAs, vaid kogu maailmas, peaks projekti luhtumine panema alarmkellad helisema nii Kanadas (arvamusloo autorite kodumaal) kui mujalgi.

NuScale raktoreist koosnev tuumjaam pidi välja nägema hakkama just nii. Paberile see jääbki: aina täpsemad arvutused näitasid jaama talumatult kõrgeks tõusvat hinda.
NuScale raktoreist koosnev tuumjaam pidi välja nägema hakkama just nii. Paberile see jääbki: aina täpsemad arvutused näitasid jaama talumatult kõrgeks tõusvat hinda. Foto: Wikimedia Commons
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles