MASINAD VÕTAVAD ÜLE Tehisintellekt mõtleb nüüd välja uusi materjale, robotid segavad need kokku

tehnika.postimees.ee
Copy
Robotkäsi ootab tehisintellekti juhiseid, inimesed on mängust väljas: kõigepealt planeerib Google´i tehisintellekt DeepMind, kuidas uut ainet saada ning siis proovib robotkäsi selle järgi. Kui päris sada protsenti ei õnnestu, muudab masin retsepti ja jätkatakse, kuni mõni ulmeliste omadustega materjal on olemas.
Robotkäsi ootab tehisintellekti juhiseid, inimesed on mängust väljas: kõigepealt planeerib Google´i tehisintellekt DeepMind, kuidas uut ainet saada ning siis proovib robotkäsi selle järgi. Kui päris sada protsenti ei õnnestu, muudab masin retsepti ja jätkatakse, kuni mõni ulmeliste omadustega materjal on olemas. Foto: teadustöö / Berkeley ülikool

Materjalimaailmas on robotid üle võtmas nii materjalide väljamõtlemist kui valmistamist. Google´i võimas tehisintellekt Deepmind otsib nüüd välja vajalike omadustega aineid ning robotkäed segavad need kokku, nii nagu vaja. Inimestel jääb üle tulemus kasutusele võtta.

Kaks Google DeepMindi ja California ülikooli Berkeley teadusprojekti tegelevad uute materjalide loomisega, mis võiksid anda läbimurde ka akudes ja päikesepatareides kasutades – tehisintellekt mõtleb välja nii ainete koostise kui saamise ning robotkäte abiga segatakse sobiv tulemus kokku inimese vahelesegamiseta.

Inimestest teadlased on küll juba teaduslike katsetega avastanud ligi paarkümmend tuhat erinevat materjali, kuid tegelikult on see vaid jäämäe tipp. Avastada on selles valdkonnas tohutult palju ning paljud lahendused on nii keerulised, et vaja läheb võimsat tehisintellekti, et soovitud tulemus kätte saada.

Tagasi üles