BIOLOOGILINE MÄLU Idufirma salvestab DNA-sse infot röögatult kallilt, aga nii see ei jää

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline näebki välja ülihinnaline mälukaart, kuhu on DNA kujul salvestatud mõni kilobait infot, mis säilib poolteist sajandit.  Selle kättesaamiseks peab pöörduma DNA-d lugeva firma poole.
Selline näebki välja ülihinnaline mälukaart, kuhu on DNA kujul salvestatud mõni kilobait infot, mis säilib poolteist sajandit. Selle kättesaamiseks peab pöörduma DNA-d lugeva firma poole. Foto: Biomemory

Andmeid saab tavaliselt salvestada magnetlindile või mälukaardile, kuid idufirma Biomemory otsustas seda teha hoopis DNA-sse. Sinna mahub praegu veel vähe ja see on kallis, kuid miks mitte? Mõne aasta pärast võiks aga DNA salvestustihedus olla nii suur, et ühte seadmesse mahub kogu maailma info.

Digitaalsete salvestuslahenduste iduettevõte Biomemory teatas eile oma toote - DNA-mälukaartide turuletoomisest, mis on esimene kord, kui DNA-le andmete salvestamine on jõudnud tavakasutajate kätte. Krediitkaardisuurusele kaardile mahub infot kõigest üks kilobait, mis on rohkem tõestuseks praktilisest lahendusest kasutada salvestuseks molekulaarset andmetöötlust.

Tuhandedollarise kiibi plussiks on aga võimalus seda nappi infot säilitada vähemalt 150 aastat, sest nii kaua arvatakse DNA kestvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles