ELi sisese kõneminuti hinnalaeks saab 29 senti

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi piires helistamise hinnalaeks saab 29 senti minutis.
ELi piires helistamise hinnalaeks saab 29 senti minutis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit soovib alates tänavu juulist kehtestada liikmesriikide vahelise kõneminuti hinnalaeks 29 senti, alandatakse ka teiste rändlusteenuste hindu.

Euroopa Parlament, nõukogu ja Euroopa Komisjon jõudsid täna esialgsele kokkuleppele ELi uute rändluseeskirjade suhtes, mille vastuvõtmiseks tegi komisjon ettepaneku eelmisel aastal.

1. juulist 2012 kehtima hakkav rändlusteenuste hinnalagi on 29 senti/minut helistamise eest, 8 senti/minut kõne vastu võtmise eest, 9 senti tekstisõnumi saatmise eest ning 70 senti/megabait interneti kasutamise või andmete alla laadimise eest (tasu arvutatakse kilobaidi kaupa).

Järgmise kahe aasta jooksul alaneb piirhind järk-järgult veelgi, nii et 1. juuliks 2014 ei maksa tarbijad rohkem kui 19 senti/minut helistamise eest, 5 senti/minut kõne vastu võtmise eest, 6 senti tekstisõnumi saatmise eest ning 20 senti/megabait interneti kasutamise või andmete alla laadimise eest (tasu arvutatakse kilobaidi kaupa).

Liigsuurte mobiiliarvete vältimiseks saavad alates 1. juulist 2012 ka väljaspool ELi reisijad hoiatussõnumi, kui tasu nende telefoni või nutiseadmega alla laaditud andmemahu eest läheneb 50 eurole või nende valitud piirhinnale. Siiani kehtis hoiatamiskohustus ainult ELi riikides reisimisel.

Seniks aga nähakse ette tarbijahindade piirangud, kaasa arvatud andmesiderändluse piirhinnad, mis toovad kaasa järkjärgulise hinnalanguse, kuni konkurents turul saab täielikult toimima hakata.

Alates 1. juulist 2014 saavad tarbijad sõlmida rändlusteenuse lepingu parimat hinda pakkuva mobiilsideoperaatoriga, säilitades samal ajal oma telefoninumbri ning lepingu põhiteenuseid pakkuva operaatoriga. Iga kord, kui tarbija ületab riigipiiri, lülitub tema telefon valitud rändlusteenusepakkuja võrku ilma, et tarbija peaks selleks eraldi midagi tegema. Samuti on tarbijal võimalik rändlusteenuse jaoks valida külastatava riigi kohalik mobiilsidevõrk.

Alates 1. juulist 2012 saavad virtuaalsed mobiilsideoperaatorid ja edasimüüjad, kel oma võrk puudub, automaatselt õiguse kasutada teiste operaatorite võrke reguleeritud hulgihinnaga, et pakkuda rändlusteenuseid oma klientidele (koos oma riigi teenustega). See suurendab operaatoritevahelist konkurentsi ning sunnib neid pakkuma tarbijatele taskukohasemaid hindu ja teenuseid, teatas Euroopa Komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles