VIDEO Tavaline Cessna väikelennuk tõusis õhku, jättes piloodid kaugele maha

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Reliable Robotics katsetas novembri lõpus esimese erafirmana sellist tüüpi Cessna reisilennukit asustatud alade kohal ilma piloodita. Pardal ei olnud lennu ajal ühtki inimest.
Reliable Robotics katsetas novembri lõpus esimese erafirmana sellist tüüpi Cessna reisilennukit asustatud alade kohal ilma piloodita. Pardal ei olnud lennu ajal ühtki inimest. Foto: RELIABLE ROBOTICS

Tulevik võib taevas olla piloodivaba, näitasid robootikafirma Reliable Roboticsi katsetused autonoomse lennusüsteemiga. Sellega varustatud Cessna 208B Caravan tõusis Californias taevasse ilma ühegi inimeseta pardal. Piloot siiski tööd päris ei kaotanud, vaid sai lennukit jälgida kaugjuhtimise teel maa pealt.

See pole kaugeltki esimene kord, kui mehitamata lennuk õhku tõuseb. Varem on katsetatud ka sõjalennukeid ja koptereid, mille juhtimissüsteemi on lisatud robot. Näiteks USAs on oma testlennu teinud suur ründekopter Black Hawk, mis muus osas on nagu tavaline kopter, kuid juhtimissüsteemi juhib tehisintellekt või maapealne piloot.

Cessna autonoomne lennutehnoloogia hõlmab avioonikat, tarkvara, mehaanika juhtimist, sidet, kaugkäskluste liideseid ja varusüsteemi. Samasugune lahendus lubas kaugpiloodiga Cessna 172 Skyhawkil 2019. aasta septembris ruleerida, õhku tõusta ja maanduda.

Esialgu plaanitakse selliseid mehitamata lennukeid kasutada kaubavedudeks, seega ei pea reisijad salongis kuulma piloodi tervitust, et täna töötab ta kaugjuhtimisega kodukontorist. Kaubavedusid jälgib samuti igaks juhuks maapealne piloot ja sekkub mängukonsooli sarnasest juhtpuldist, kui peaks vaja olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles