Järgmisel aastal saab valmis inimese aju võimsusega superarvuti (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Traditsioonilisele inimajule järelejõudmiseks on arvutite arendajatel veel pikk tee minna, kuid Austraalia teadlased üritavad järgmisel aastal seda teed oluliselt lühendada.
Traditsioonilisele inimajule järelejõudmiseks on arvutite arendajatel veel pikk tee minna, kuid Austraalia teadlased üritavad järgmisel aastal seda teed oluliselt lühendada. Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Tehnoloogia pole veel inimese ajule järele jõudnud. Mõtlemisorgan mahub ära meie pea sisse ja tarvitab superarvuti mahus arvutuste tegemiseks vaid paarkümmend vatti energiat. Teadlased tahavad meie bioloogilisele imearvutile järele jõuda juba tuleval aastal, kui valmib uus võimas masin, mis hülgab mõned senised tehnoloogiaalused ja võtab eeskuju loodusest.

Teatavasti suudab inimese aju vaid 20-vatise võimsusega teha eksaflopi ekvivalendi jagu tehteid ehk miljard miljardit matemaatilist tehet sekundis. Selle jaoks on vaja saalide viisi servereid ja tohutult energiat, et sama mahtu ränikiipidel põhinevate arvutitega järele teha.

Austraalias on aga teadlased valmis saamas maailma esimest superarvutit, mis suudab sellises mahus närvivõrke simuleerida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles