Eesti noored napsasid Samsungi ideekonkursil oma äpiga kopsaka auhinna

tehnika.postimees.ee
Copy
Võistkond vasakult: Evelin Parts, Even Koka, Kevin-Marcus Hirbaum, Bibi Loore Pilipenko ja Kristjan Muuga.
Võistkond vasakult: Evelin Parts, Even Koka, Kevin-Marcus Hirbaum, Bibi Loore Pilipenko ja Kristjan Muuga. Foto: Samsung

Samsungi Baltikumi-ülese ideevõistluse Solve For Tomorrow finaal toimus 13. detsembril Riias, millest väljus võitjana Eesti tiim Väätsa põhikoolist ning pälvis sellega programmi 10 000 euro suuruse peaauhinna. Baltikumi parimaks tiimiks kuulutatud BeePeace proovib läbi enda idee vahetunnid õpilaste jaoks tegusamaks muuta.

Väätsa noorte kooliäpi Käpp idee suunab õpilased vahetundides liikuma ja omavahel suhtlema. Näiteks saavad õpilased rakenduse Käpp abil vahetundides sporditurniire korralda ja teisi osalema kutsuda ning kogu koolipere saab läbi äpi omavahel hõlpsalt suhelda. Vajaduse korral saavad õpilased rakendusest ka kooli tugipersonali probleemset olukorda lahendama kutsuda.

Tiimi BeePeace juhendaja Evelin Partsi sõnul peitus Väätsa noorte edu taga usk enda ideesse ja sünergiline esitlus: «Võidu võti seisnes selles, et noored ise tugevalt uskusid enda idee olulisusesse. Osalejad viisid ka 5.–9. klassi õpilaste seas läbi küsitluse, mille eesmärk oli välja selgitada, kas õpilased oleks rakendusest huvitatud. Tagasiside oli positiivne ja see andis tuult veelgi tiibadesse. Noortele jagas nõuandeid Kerli Valner, kes oli mentorina väga tugev ning BeePeace erines võistlusel teistest tiimidest ühtse ja sünergilise idee esitlusega.»

Võiduga kaasnevast 10 000 euro suurusest auhinnarahast 5000 eurot saab tiim kasutada idee elluviimiseks ja lisaks saab tiim endale valida 5000 euro väärtuses Samsungi nutiseadmeid.

Kokku osales Solve For Tomorrow ideekonkursil 140 võistkonda Eesti, Läti ja Leedu 9.–12. klassidest. Peaauhinna pälvinud BeePeace'i liikmed on üheksanda klassi õpilased, mis teeb neist ühed noorimad osavõtjad. Võistkonna koosseisu kuulusid Even Koka, Bibi Loore Pilipenko, Kristjan Muuga ja Kevin-Marcus Hirbaum, noorte juhendaja on Evelin Parts ja mentor oli Kerli Valner.

Solve For Tomorrow' tänavuseks peateemaks on õpilaste heaolu parandamine kooliruumis. Õpilased käsitlesid enda töödes erinevaid teemasid, näiteks õnnelikkust, vaimset tervist, stressiga toimetulekut, depressiooni, kiusamist ja küberkiusamist.

Solve For Tomorrow' programmi juht Egle Tamelyte märkis, et enamik esitatud töödest olid rakendused: «Samsungi ainus kriteerium võistkondadele oli, et lahendus peab hõlmama mingis vormis tehnoloogiat. On näha, et noored usuvad äppide potentsiaali elu paremaks muuta, sest finaali pääsenud viieteistkümnest tööst ainult üks polnud äpp. Lisaks oli näha, et eneseareng läheb noortele väga korda, sest enamik loodud rakendusi olid seotud enesearengu teemaga.»

Kohtunike koosseisu kuulunud Tamelyte märkis, et kui teise ja kolmanda koha üle oli žüriil vaidlemist, siis Eesti võistkonna võidus oli kohtunike kollektiiv üksmeelel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles