TUDENGITE TEADUSTÖÖ Tehisintellekt ütleb täpselt, kus on pilt tehtud

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Kus on see pilt tehtud? Tudengite treenitud tehisintellekt PIGEON oskab juba asukohta riigi täpsusega määrata 96% kindlusega, veelgi täpsemaks minnes aga on 40% juhtudest asukoht leitav 25-kilomeetrise täpsusega.
Kus on see pilt tehtud? Tudengite treenitud tehisintellekt PIGEON oskab juba asukohta riigi täpsusega määrata 96% kindlusega, veelgi täpsemaks minnes aga on 40% juhtudest asukoht leitav 25-kilomeetrise täpsusega. Foto: 12019 / Pixabay

Kui tahad teada, kus on mõni foto tehtud, siis tuleb appi tehisintellekt. Nimelt treenisid neli Stanfordi ülikooli tudengit masinõppega tehisintellekti välja ennustama pildi asukohta vaid seda vaadates.

Sel teemal avaldatud teadustöös märgitakse, et planeedi mastaabis kujutiste geolokaliseerimine ehk geograafilise asukoha määramine koordinaatidega on endiselt üsna keeruline probleem, kuna maailmast pärinevad kujutised on kõik väga erinevad. Kuigi erinevad lähenemisviisid on geolokaliseerimise täpsuses oluliselt edasi arenenud, on edukas määramine olnud ikkagi piiratud tuntud maamärkidega, mis peaksid olema pildil kuskil nähtavad.

Stanfordi üliõpilaste uus geolokaliseerimise süsteem aga ühendab semantiliste geograafiliste elementide loomise, tehisintellekti treenimise masinõppega ja uudse kadufunktsiooni. Geolokatsiooni hindamise esimene mudel sai nimeks PIGEON («TUVI», inglise keeles Predicting Image Geolocation), mis on treenitud Geoguessri mängu andmete põhjal (seal peavad inimesed ära arvama juhusliku Google Street View vaate asukoha) ning suudab määrata üle 40% asukohtadest 25 kilomeetri täpsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles