UUSAASTAKINGITUS Puutetundlike ekraanidega auto on ohtlik – Volkswagen kingib autoomanikele midagi üllatavat

tehnika.postimees.ee
Copy
VW ideeauto ID.2all oli esialgu mõeldud selleks, et juht saaks valdavalt kahe puutetundliku ekraani vahendusel erinevaid funktsioone juhtida. Uues sisekujunduses on vajutatavad-pööratavad-nihutatavad nupud-hoovad tagasi.
VW ideeauto ID.2all oli esialgu mõeldud selleks, et juht saaks valdavalt kahe puutetundliku ekraani vahendusel erinevaid funktsioone juhtida. Uues sisekujunduses on vajutatavad-pööratavad-nihutatavad nupud-hoovad tagasi. Foto: Wikimedia Commons

Mobiiltelefoni kasutamine autoroolis on paljudes riikides keelatud. Samas on suur hulk autojuhtimisega kaasnevaid seadistusi ligipääsetavad vaid puutetundlike ekraanide kaudu ja seda vahel üsna labürintlike menüüde kaudu. Nende kasutamine võib olla ohtlikumgi kui telefoni näppimine.​
Volkswagen on otsustanud sellistest lahendustest loobuda ja seda ka oma tulevaste elektriautode puhul.

Uute automudelitega käib omalaadse moena kaasas kõige juhtimine puutetundlike ekraanidega ning neile kuvatud nuppude ja valikmenüüdega. Keegi ei oska praegu aimata, kui palju liiklusõnnetusi on need põhjustanud. Küll aga on VW saanud oma uuemate autode kasutajatelt kurje etteheiteid, et intuitiivselt ning füüsilistest nuppudest siiani pimesi juhitavate funktsioonide viimine puutetundlikele ekraanidele on kasutajatele häiriv.

Praegu on ca 97 protsenti kõigist juhtimisfunktsioonidest viidud puutetundlikele ekraanidele, kuid VW on teatanud, et nende uuel ideeautol ID. 2all saavad olema kahele ekraanile lisaks füüsiliselt liigutatavad juhtnupud. Sama teed on minemas tagasi ka Rolls Royce. ID. 2all on auto, mille hinnaks on tootja teatanud 25 000 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles