KOHUTAV Venemaa võttis Ukraina vastu kasutusse keemiarelva (19)

tehnika.postimees.ee
Copy
Vene väed hakkasid ukrainlaste vastu kvadrokoptereilt loopima sõjapidamises keelatud CS-gaasi granaate.
Vene väed hakkasid ukrainlaste vastu kvadrokoptereilt loopima sõjapidamises keelatud CS-gaasi granaate. Foto: Ukraina Piirivalveteenistus

Venemaa väed kasutavad Ukrainas droonidelt heidetud keemilisi K-51 granaate. USAs tegutseva mõttekoja – Sõjauuringute Instituudi – 23. detsembri 2023. aasta raporti kohaselt on kinnitust leidnud tõsiasi, et Venemaa Musta mere laevastiku 810. mereväe jalaväebrigaad kasutab Ukraina vägede vastu teadlikult gaasigranaate K-51 CS. See tegevus on keemiarelvade keelustamise konventsiooni selge rikkumine. Sellele on Venemaa alla kirjutanud.

Vene väed kasutasid ja kasutavad edasi Ukraina sõdurite ründamiseks multirootor droonide heidetud gaasigranaate K-51. Ukraina piirivalve avaldas oma Facebooki kontol foto, millel on näha droonidelt Donetski oblastis alla visatud keemiagaasigranaatide K-51 kasutamist. Need granaadid sisaldavad CS-gaasi, 2-klorobensalmalononitriili, mida tuntakse ka pisargaasina, ja neid kasutatakse massirahutuste ohjeldamiseks. Selliste ainete kasutamine sõjapidamises on keelatud keemiarelvade konventsiooniga, mis on rahvusvaheline leping. Venemaa on sellega liitunud 1997. aastast.

Rahvusvahelise õiguse rikkumist ise justkui rõhutades postitas 810. Vene mereväe jalaväebrigaad 22. detsembril 2023 oma Telegrami kanalile üksikasjaliku sõnumi toimunu kohta. Postituses kirjeldati Vene poole radikaalset taktikamuutust Ukraina vägede vastu võitlemisel, Ukraina idaosas, Hersoni oblastis Krõnki külas. Selles kirjeldati üksikasjalikult, kuidas brigaad on suunanud oma väed Krõnki piirkonda, kasutades uut taktikat: K-51 keemiliste gaasigranaatide droonidelt heitmist. Selle taktika eesmärk on Ukraina väed oma positsioonidelt välja tõrjuda ja muuta nad haavatavaks erinevate relvade rünnakute suhtes.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles