ARVAMUS Tuumajaamaraport: ports esitamata ja vastuseta küsimusi (18)

Martin Altraja
, kommunikatsioonispetsialist
Copy
See on NuScale reaktori makett, mis loodi selleks, et inimesed saaksid paremini tunnetada, kuidas on sellises töötada. Paraku läks projekt äsja hingusele just täpsemate majandusarvutuste tegemisel.
See on NuScale reaktori makett, mis loodi selleks, et inimesed saaksid paremini tunnetada, kuidas on sellises töötada. Paraku läks projekt äsja hingusele just täpsemate majandusarvutuste tegemisel. Foto: Wikimedia Commons

Martin Altraja on läbi lugenud äsja avalikkuse ette toodud riikliku tuumaenergia töörühma lõpparuande ja tal on selle kohta mitmeid teravaid tähelepanekuid. Olgu öeldud, et tema meelest ei ole tuumaohutus sugugi suurim probleem, mis talle silma jäi. Selgi sügistalvel läks hingusele NuScale-nimeline ettevõte, mis lubas masstootma hakata modulaarseid väikereaktoreid. Täpsemad majandusarvutused tõmbasid sellele plaanile kriipsu peale.

Aasta eelviimasel päeval avaldas riiklik tuumaenergia töörühm oma lõpparuande, milles peab tuumajaama ehitamist Eestisse teostatavaks. Tasakaalustatud tuuma- või laiemalt energeetikadebatt on ühiskonnas kahjuks jäänud pidamata ning Fermi Energia PR-masin on saanud rahus töötada. Kuidas ja kui süsteemselt see tegutseb, võib lugeda hiljutisest suurepärasest Levila artiklist. Kahjuks on näha, et kas lihtsalt pinnapealset või juba tugevalt lobistatult on tööd teinud ka tuumaenergia töörühm ning ainult selle lõppraporti põhjal ei tohiks riigikogu kindlasti teha põlvkondadeülest otsust tuumajaama ehitamise kohta.

Valikuline kiidulaul

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles