EKSPERT SELGITAB Kuidas internet Eestisse jõuab ja kui kindel see tegelikult on

Toomas Polli
, Elisa tehnoloogiaüksuse juht
Copy
Meie jaoks nähtav osa internetist võib olla vaid kaabel, mis on ruuteri taga, kuid Eestit ühendab muu maailmaga terve hulk nähtamatuid füüsilisi ühendusi, mis kõik on dubleeritud, selgitab Elisa tehnoloogiaüksuse juht.
Meie jaoks nähtav osa internetist võib olla vaid kaabel, mis on ruuteri taga, kuid Eestit ühendab muu maailmaga terve hulk nähtamatuid füüsilisi ühendusi, mis kõik on dubleeritud, selgitab Elisa tehnoloogiaüksuse juht. Foto: Annette / Pixabay

Hiljutine olukord, kus üks Eestit internetiga varustavatest merekaablitest viga sai, pani inimesi mõtlema sellele, et enamasti juhtmeta kasutatav internet on päriselt seotud hoopis millegi füüsilisega ning sellega võib ühel hetkel midagi juhtuda. Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli selgitab, et kuigi interneti moodustavad lõputud kaablid ja arvutid, on Eesti internetiühendus välismaailmaga siiski praegu üsna hästi dubleeritud ja kindel.

Internetist mõeldakse enamasti kui millestki, mis on lihtsalt olemas. See on justkui õhus leviv nähtamatu kiht, mille ainus käegakatsutav osa on kapis peituv ruuter või põllu peal nähtav sidemast.

Reaalsuses on aga internet oma olemuselt nii käegakatsutav, kui see olla saab: kogu maailma võrk on üks omavahel juhtmete abil ühendatud võrgustik, kus valguskaablites andmebitid valguskiirusel just sinna arvutisse või serverisse rändavad, kuhu on talletatud soovitud info.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles