TESLAL KRIIPS PEAL? Cybertruckiga toimus esimene tõsine avarii – loe, mis juhtus (4)

tehnika.postimees.ee
Copy
Esialgu teatati avariist Redditis.
Esialgu teatati avariist Redditis. Foto: u/boddhya Redditis.

Oli vaid aja küsimus, millal esimene Tesla Cybertruck avariisse satub. Aasta lõpus juhtuski Palo Altos, California lähedal, Toyota Corolla kokkupõrge Cybertruckiga. Cybertruck on juba algusest peale meelitanud tähelepanu oma ebatraditsioonilise ja laialt kritiseeritud disaini tõttu.

California Highway Patroli teate kohaselt kaldus Toyota teelt, tabas parempoolset kallakut, naasis teele, ületas kollased topeltjooned ja põrkas kokku vastassuunas liikunud Cybertruckiga.

Tesla juht sai kergemaid vigastusi ja keeldus meditsiinilisest transpordist. California Highway Patrol teatas, et muid vigastusi ei täheldatud, viidates sellele, et Corolla juht lahkus õnnetusest vigastamata. Samas oli veebis jagatud piltidelt näha, et sõiduki turvapadjad avanesid.

Teates selgitati, et Tesla Cybertruck ei olnud enne avarii toimumist autonoomses (isejuhtiv ehk autopiloot) režiimis.

Kuigi uurimine on käimas ja oodatakse täiendavaid üksikasju vigastuste kohta, rõhutab kokkupõrge võimalikke riske, mis kaasnevad Cybertrucki omapäraselt jäiga disainiga. Tavaline sõiduk on disainitud nii, et sellel oleksid kindlad kokkupõrkepiirkonnad, et kaitsta juhti avarii korral. Ekspertide hulgas on muret tekitanud Cybertrucki kõrvalekalle tavapärastest materjalidest, mida auto valmistamisel kasutatakse.

Peale potentsiaalsete ohtude juhi jaoks on eksperdid väljendanud muret ka jalakäija ohutuse pärast. Cybertruck kaalub peaaegu 3000 kilogrammi ning kritiseeritud on ka selle piiratud nähtavust, eriti sõiduki ees.

Avarii põhjustanud Toyota.
Avarii põhjustanud Toyota. Foto: u/boddhya Redditis.

Eksperdid on väljendanud muret jalakäijate suuremate vigastuste pärast seoses Cybertrucki jäiga disainiga. Adrian Lund, endine Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) president, rõhutas seda riski. Lund ütles eelmisel kuul Reutersile antud intervjuus: «Suur probleem on see, et Tesla on teinud sõiduki väljastpoolt väga jäigaks, kasutades paksu roostevaba terast. Ehk kui inimesed oma pea sinna vastu ära löövad, mida juhtub palju, põhjustab see neile suuremaid vigastusi kui tavalise sõiduki korral.»

Sarnaseid muresid on väljendanud ka Euroopa reguleerijad, mis võib takistada Cybertrucki sisenemist Euroopa turule.

Tesla on aga jätkuvalt rõhutanud, et nii juhi kui ka jalakäijate jaoks on Cybertruck turvaline.

Tegevjuht Elon Musk kirjutas Xis (endine Twitter): «Jah, oleme väga kindlad, et Cybertruck on miili kohta oluliselt ohutum kui teised veoautod, nii juhtidele kui ka jalakäijatele.»

Ettevõte on väitnud, et Cybertrucki eesmine kerepõhi on kavandatud purunema väikesteks tükkideks, mis aitab vähendada kokkupõrke mõju, neelates ja hajutades energiat.

Kuigi Tesla alustas hiljuti Cybertruckide tarnimist, näitab aeg, kas uus auto on «juhitamatu rakett» või hoopiski uusima ja parima turvalisusega.

Eksperdid on kaua aega väljendanud muret auto ebatraditsioonilise disaini pärast. Samas on Tesla teised elektrisõidukid kiidetud maailmas ühtedeks ohutumateks autodeks.

Lõpliku järelduse saamiseks on vaja rohkem andmeid ja uuringuid, kuid esimene avarii võib tekitada küsimusi Cybertrucki brutalistliku kujunduse efektiivsuses teeohutuse tagamisel.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles