VIDEO Hiina eksoskelett annab inimesele hobuse jõu ja paneb gasellina lippama (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Teisipäeval saavad tehnoloogiamessil CES kõik soovijad ühe hobujõu toel lipata kergejalgsemalt kui kunagi varem.
Teisipäeval saavad tehnoloogiamessil CES kõik soovijad ühe hobujõu toel lipata kergejalgsemalt kui kunagi varem. Foto: Hypershell

Eelmise aasta üks edukamaid rahakogumisi Kickstarteri ühisrahastusplatvormil oli Hong Kongi päritolu idufirma Hypershell toode, millega saab tavaline inimene hobuse jõu ehk ühe hobujõu. See kogus lausa 1,1 mljonit eurot. Meeletu edu tuli sellest, et hiinlastel õnnestus esimesena väliskelette ehitada nii kerge ja kompaktsena, et seda on lihtne kaasa võtta ning ka kerge kanda.

Hypershelli kaasaskantavad 1,8 kg kaaluvad «lisajalad» mahuvad 6,5-liitrisesse seljakotti, jooksevad kuni 35 kilomeetrit ühe laadimisega ning tõstavad kuni 30 kg suurust raskust. See tähendab, et eksoskeletiga midagi tõstes näiteks kükist püsti oleks koorem justkui 30 kilo kergem.

Sel kevadel alustatud projektil oli juba siis prototüüp olemas ning esimesed testijad olid vaimustuses: masin järgis nii täpselt kasutaja liigutusi, et tõesti tundus, nagu oleks masinaga antud juurde tohutult lisajõudu kasvõi raskest mäest üles rühkimiseks, jooksmiseks, asjade tõstmiseks või lihtsalt pikaks kergejalgseks jalutuskäiguks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles