JUHTKOERA ASEMEL Tehnikamessil näidatakse prille pimedatele

tehnika.postimees.ee
Copy
Juhtkoera asendavad prillid on nagu isejuhtiv auto: need tunnetavad ümbrust ja oskavad kasutajat takistustest mööda juhtida.
Juhtkoera asendavad prillid on nagu isejuhtiv auto: need tunnetavad ümbrust ja oskavad kasutajat takistustest mööda juhtida. Foto: .lumen

Maailmas on 40 miljonit pimedat ja vaid 28 tuhat juhtkoera, kelle treenimine võtab palju aega ja raha. Rumeenia idufirma .lumen esitleb maailma suurimal tarbijaelektroonikamessil CES, mis algab täna Las Vegases, oma esimest seadet vaegnägijatele ja pimedatele, mis aitab asendada juhtkoera ning muuta ümbruse «nähtavaks».

Rohkem kui kolm aastat arendatud prillid on nüüd valmis asendama juhtkoera, skannides ümbrust ning andes kandjale täpselt teada takistuste olemusest ja asukohast.

Idufirma asutaja Cornel Amariei on Rumeenia leiutaja ja ettevõtja, kes elas peres, kus kõik teised pereliikmed olid puuetega. Amarei asutas .lumeni, et töötada millegi maailmamuutva kallal ning sai oma töö eest esimese rumeenlasena Forbesi nimekirja «30 Under 30 Europe» (30 alla 30-aastast silmapaistvat ettevõtjat Euroopas).

Oma uute prillidega pimedatele lahendab idufirma probleemi, et juhtkoera koolitamine maksab kuni 70 tuhat dollarit ning seda ei saa endale kõik lubada. Keeruline protsess algab juba paar päeva pärast kutsika sündi. Juhtkoerad ei tohi ilma kasutaja loata suhelda teiste loomade või isikutega, samas ei saa pimedad juhtkoera eest iseseisvalt hoolitseda.

Et koera asendada, mõtles Amariei välja prillid, mis jäljendavad juhtkoera ning juhivad kasutaja pead, mitte kätt, kasutades vastavat tagasisidetehnoloogiat. Seade kasutab autonoomse juhtimise, robootika ja tehisintellekti lahendusi.

Kuidas see töötab?

.lumeni prillid käituvad nagu virtuaalne juhtkoer, kes võib suunata oma kasutajat selliste asjade suunas, nagu vaba istekoht ja uks, või teekonnal koju tagasi, kui nad teavad marsruuti.

Koerad teevad seda, tõmmates kasutajat käest õiges suunas, et hoida teda näiteks kõnniteel, peatudes ülekäiguradade ees jne. Peamine liides juhtkoera ja selle kasutaja vahel ongi käest tõmbamine.

Esimest korda sai nägemispuudega inimene selliste prillidega metsas üksi matkata.
Esimest korda sai nägemispuudega inimene selliste prillidega metsas üksi matkata. Foto: .lumen

.lumeni prillid toimivad täpselt samamoodi nagu juhtkoer ja enamgi, kuid kasutaja käest tõmbamise asemel «tõmbavad» prillid kasutaja pead .lumeni patenteeritud haptilise tagasisideliidesega, mis annab kasutajale otsaesisel vibratsioonidega märku. See on lihtsasti õpitav ja annab teada takistustest, suunates õige sihtpunkti poole.

Nagu isejuhtiv auto

Pimeda juhtimise prillid on oma tarkuse poolest nagu isejuhtiv auto, tutvustab idufirma .lumen oma kodulehel. Prillidel on ligi 70 protsenti auto jõudlusest vaid 10-protsendise suuruse juures. Heliline tagasiside annab veel lisainfot ette jäävate takistuste ja asjade olemuse kohta.

Prillid saavad maailmast aru kolmemõõtmeliselt, näevad liikumist, leiavad tee, kus pole takistusi, aga avastavad ka seda, millistel pindadel on ohutu kõndida ja millistel mitte nii väga (näiteks autotee vs. kõnnitee, veekogu vs. tasane kallas jne). Prillid arvutavad ohutuid teekondi üle saja korra sekundis.

Vaata videost, kuidas see seade töötab:

Sama seadmega sai pimedana sündinud kasutaja isegi üksinda metsas jalutada, mis on ilma juhtkoerata muidu üsna raske ülesanne:

Seade on nii täpne, et selle abiga suudab isegi ümbrusest asju haarata:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles