MIS JUHTUS? Rikki läinud kosmosemasinast võib saada maailma kalleim matusesõiduk

tehnika.postimees.ee
Copy
Kujutis kuundunud Peregrinest jääb ilmselt unistuseks. Äärmisel juhul saab sellest teadusaparaatidest pungil kosmosemasinast maailma kalleim matusesõiduk, mis jääbki Kuu ümber tiirlema.
Kujutis kuundunud Peregrinest jääb ilmselt unistuseks. Äärmisel juhul saab sellest teadusaparaatidest pungil kosmosemasinast maailma kalleim matusesõiduk, mis jääbki Kuu ümber tiirlema. Foto: Astrobotic

Ühendriikide esimest täielikult eraalgatuslikku Kuu-programmi ähvardab vaatamata edukale algusele õnnetu lõpp. Pittsburghis asuva kosmoseettevõtte Astrobotic töötajad on ilmselt parajas stressis ning on püüdnud stardist möödunud päevade jooksul teha, mis annab, et viga saanud veosüsteemiga Kuu-masinaga midagi lootust andvat ette võtta.

Pärast kanderaketist eemaldumist selle nädala esmaspäeval oli juhtimiskeskuses raskusi sellega, et Kuu-moodulit Peregrine sobilikul moel Päikese poole suunata, sest pardal olevad akud tuli uuesti laadima panna. Selleks on vaja kulutada raketikütust ja selle varud kahanesid manööverdamise käigus kriitiliselt madalaks. Piisava kütusevaruta aga pehmet laskumist Kuule ei tule.

Mis juhtus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles