Ülinobe WiFi 7 tuli välja, kuid pöörasest kiirusest olulisem on veel üks asi

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Wi-Fi Alliance´i logo hakkavad kandma kõik uued seadmed, mis suudavad uues kuni 46 Gbit/s traadita võrgus olla ja selle uusimaid võimalusi kasutada. Vanad seadmed saavad samuti uue võrguga ühenduse, kuid ei saa selle parimaid omadusi ära kasutada.
Wi-Fi Alliance´i logo hakkavad kandma kõik uued seadmed, mis suudavad uues kuni 46 Gbit/s traadita võrgus olla ja selle uusimaid võimalusi kasutada. Vanad seadmed saavad samuti uue võrguga ühenduse, kuid ei saa selle parimaid omadusi ära kasutada. Foto: Andre M. Chang / ZUMA Press Wire / Scanpix

Katusorganisatsioon Wi-Fi Alliance kinnitas jaanuari alguses lõpuks uue põlvkonna traadita WiFi 7 võrgu standardi ning nüüd hakkab robinal uusi seadmeid müügile tulema. Kuid ulmeline kiirus polegi värske WiFi olulisim omadus.

Kõik uued seadmed, mis vastavad kinnitatud standardile, hakkavad kandma Wi-Fi CERTIFIED 7 logo, mille järgi on hea ära tunda, et nende toodetega pole ühilduvusprobleeme.

Uus põlvkond suurendab Wi-Fi jõudlust ja parandab ühenduvust erinevates keskkondades. Põhilisteks uuendusteks on ligi neljakordne kiirus võrreldes varasema 6. põlvkonna võrkudega ning kriitilise liikluse palju suurem töökindlus.

Uusima Wi-Fi põlvkonna kasutamiseks sobivad Wi-Fi Alliance´i sõnul sellised tulevikulahendused nagu mitme kasutajaga AR/VR/XR keskkonnad ehk erinevad virtuaal- ja liitreaalsuse lahendused, elektroonilised mängud, hübriidtöö rakendused ning asjade internet, kus on palju pisikesi seadmeid.

«Me ei pea enam patareisid kasutama, väiksemad seadmed suudavad  ülimadala energiatarbega toota Wi-Fi 7 võrgus ise elektrit. Internetti pääsevad nüüd kõik asjad.»
Veljo Haamer

2024. aastal peaks turule tulema enam kui 233 miljonit uue standardiga ühilduvat seadet, kuid hetkel on nende mudelite hulk veel üsna väike, mis Wi-Fi 7 võrku toetavad: Google´i nutitelefon Google Pixel 8, Ubiquity U7 Pro pääsupunkt, Asuse mänguriruuter Asus ROG Rapture GT-BE98 Pro jt.

Juba on siiski saadaval ka mõned levinud tipptasemel nutitelefonid, millel on Wi-Fi 7 jaoks sobiv riistvara olemas, näiteks Samsung Galaxy S23 Ultra, Asus ROG Phone 7 ja OnePlus 11, kuid see omadus pole neil veel sisse lülitatud. Nende telefonide omanikud saavad uue, kuni 46 Gbit/s kiirusega traadita võrgu toe peale tarkvarauuendust.

Suure kiiruse taga on kolm sagedusala, mida võrk kasutab. Lisaks 2,4 GHz ja 5 GHz sagedustele lisandus 6 GHz, mille kanalid on laiemad, mis annabki välja kiirema andmeside: 320 MHz. Need kanalid on saadaval riikides, kus on 6 GHz sagedusala vaba. Euroopas pole see sagedus teiste kasutajate poolt hõivatud, seega on võimalik Wi-Fi 7 poolt kasutusele võtta.

Sellist logo hakkavad kandma kõik seadmed, mis on uue Wi-Fi 7 standardi sertifikaadiga.
Sellist logo hakkavad kandma kõik seadmed, mis on uue Wi-Fi 7 standardi sertifikaadiga. Foto: Wi-Fi Alliance

Uus standard toob ka nn Multi-Link Operation (MLO) toe ehk laseb seadmetel andmeid samaaegselt edastada ja vastu võtta mitme lingi kaudu, et suurendada läbilaskevõimet, vähendada viiteaega ning parandada töökindlust.

Juhtmevaba võrgu kaudu saab edastada hädaolukorraks valmisoleku sideteenuseid, mis pakuvad kasutajatele sujuvat riikliku julgeoleku ja hädaolukorraks valmisoleku (NSEP) teenuste tuge.

Suurem töökindlus ja väiksem viide

«Wi-Fi CERTIFIED 7 kiirendab Wi-Fi 7 massilist kasutuselevõttu. See sertifikaat rõhutab meie pühendumist tipptasemel tehnoloogiale, kasutajad saavad kogeda suurema kiirusega Wi-Fi-ühendust ja paremat töökindlust, mis toob Wi-Fi kaudu täiesti uued võimalused,» ütles Wi-Fi Alliance'i president ja tegevjuht Kevin Robinson.

Tehnoloogiaettevõtted nagu Broadcom, CommScope RUCKUS Networks, Intel, MaxLinear, MediaTek ja Qualcomm on moodustanud sertifitseerimise katseplatvormi ning on ühed esimestest Wi-Fi CERTIFIED 7 seadmete turuletoojatest.

Eesti Wi-Fi ekspert ja asjatundja Veljo Haamer, kes muutis Eesti Wi-Fi riigiks, peab uue standardi puhul kõige olulisemaks mitte ulmelisi kiirusi, mida ükski rakendus veel täielikult ära kasutada ei suuda, vaid asjade interneti tuge, mis annab palju suurema stabiilsuse võrgus, kus on väga palju pisikesi seadmeid: «Me ei pea enam isegi panema patareisid igasse väikesesse seadmesse, vaid need suudavad tänu ülimadalale energiatarbele uues võrgus toota elektrit ise kõikvõimalikel viisidel ning püsida alati ühenduses,» ütleb ta, «Wi-Fi 7 laiendab Wi-Fi kasutust, internetti pääsevad kõik asjad. 2,4, 5 ja 6 GHz on kas paralleelselt kasutusel või valib seade ühe neist sagedustest välja, et alati võrgus olla, see annab suurema kiiruse ja töökindluse.»

Mis on Wi-Fi 7 ja mida peab uuendama?

Seitsmenda põlvkonna Wi-Fi lubab suuri edasiminekuid võrreldes praeguste Wi-Fi 6 ja Wi-Fi 6E-ga ning võib pakkuda kuni neli korda suuremat andmeühenduse kiirust. See sisaldab ka nutikaid lahendusi viiteaja vähendamiseks ning võimsuse ja stabiilsuse suurendamiseks.

Wi-Fi 7 on standardina tähistatud ametliku nimega IEEE 802.11be (Wi-Fi 6 oli IEEE 802.11ax ja Wi-Fi 5 oli IEEE 802.11ac). Sarnaselt varasematele standarditele on Wi-Fi 7 tagasiühilduv ehk kõik vanemad seadmed töötavad sellega samuti. Kuid uute funktsioonide (näiteks 6 GHz kasutamise) ja parema jõudluse kasutamiseks, mida see lubab, peab oma seadmeid uuendama. See tähendab ka täiesti uute ruuterite ja pääsupunktide ostmist, rääkimata uutest nutitelefonidest, sülearvutitest jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles