Tuntud Eesti «CS2» mängijat süüdistatakse taas ebausate võtete kasutamises

Steven Tiirik
Uuendatud 17. jaanuar 2024, 17:38
Copy
Consss võistkonna SC e-Sportsi ridades
Consss võistkonna SC e-Sportsi ridades Foto: Andri Allas

Eesti professionaalset «CS2» mängijat Alvar «consss» Rämmanit süüdistatakse turniiril ebaausate võtete kasutamises ehk koodimises. Korraldajad eemaldasid kogu võistkonna turniirilt. Rämman eitab süüdistusi.

15. jaanuari õhtul tõusis «CS2» kogukond üle maailma, aga eriti just Eestis tagajalgadele. Põhjuseks European Pro League'i Twitteri konto, mis teatas, et Euroopa segatiim The Prodigies on nende teise raskusastme turniirilt diskvalifitseeritud. Põhjus seisneb selles, et erinevates «Counter-Strike’i» tiimides kapteni rolli kandnud Alvar «consss» Rämman kasutas väidetavalt ebaausad mänguvõtteid.

Eestlase kohta süüdistusi esitav säuts postitati pärast The Prodigies meeskonna võitu Mouz NXT üle. Consss koos meeskonnaga oleks pidanud liikuma edasi EPL 2nd division 9. hooaja turniiri poolfinaali, aga selle asemel eemaldati nad turniirilt.

United21 turniir, kus The Prodigies samuti osales, teatas, et kogu tiimi nad turniirilt ei eemalda, aga eestlane turniiril enam osaleda ei tohi.

Tõendid süüdistuste kohta esitati alles järgmise päeva õhtuks. Paljude hinnangul ei anna videomaterjal aga erilist selgust ja tekitab vaid küsimusi juurde.

Ühest küljest on näha, kuidas consss käitub teatud olukordades väga julgelt justkui ta teaks, et pole vaja vastaste pärast muretseda. Selline käitumine viitab radaripõhistele abivahenditele, mida on Rämmanile ka ette heidetud.

Samas pole paljude jaoks see materjal piisav. Selgust ei anna juurde ka see, et väidetavalt on video autoriks saatusliku mängu kaotanud meeskonna treener. Siiski on materjale hinnanud ka turniiri korraldajad ja seega jääb otsus jõusse.

Paljud peavad võimalikuks ka seda, et meeskonnas kapteni rolli täiev consss kasutas abivahendeid, et suunata meeskonnakaaslasi õigesse kohta ja mitte selleks, et ise tingimata paremini mängida. Lõpuks jääb see, mida uskuda, igaühe enda otsustada.

Süüdistused Rämmani suunas said tegelikult alguse juba varem. Jaanuari esimeses pooles märkas eestlase väidetavalt tavapäratut käitumist 2015. aastal maailma parimaks mängijaks nimetatud Olof «olofmeister» Kajbjer. Vanameister võttis seepeale õhtu vabaks, et consssi käitumist serveris jälgida.

Oma kaks senti viskas diskussiooni ka endine BIG’i ja fnaticu straar Owen «smooya» Butterfield.

Alvar «consss» Rämman on väga kogenud Eesti «Counter-Strike’i» mängija. 2021. aasta esimesest poolest alates asus ta mängima tollase Eesti tugevaima tiimi Levadia e-lions eest. Levadiast liitus ta SC e-sports meeskonnaga, millest kasvas välja praegune Eesti tugevaim tiim sYnck. Oma praeguse meeskonnaga liitus consss alles 2023. aasta septembris.

SYncki juht Tauri Tiitsaar kommenteeris teemat järgnevalt: «sYnckis olles ei kahtlustanud kordagi, et Alvar oleks kasutanud ebaausaid võtteid. Meie tulemused toona ei olnud ka nii head, et midagi sellist arvata. Lisaks toimus valdav enamik mänge treeninglaagris olles, kus olid mängijad alati üksteise kõrval ning mängude ajal ka 3–4 inimest ruumis kohapeal. Samuti näitas ka Gamebox LANi turniiri võit, et meeskond oli võimekas, eeltöö oli tehtud ja teatavasti on LANi turniiridel ebaausate võtete kasutamine võimatu.»

Lisaks välistas Tiitsaar selle, et consss lahkus tiimist seoses koodimisega. «Teed läksid peamiselt lahku seetõttu, et tulemused polnud head. Meeskonnas sees tekkisid sellest juba pinged. Oli targem eraldi edasi liikuda ning nagu praegu näha, on Jyo käe all  meie tulemused olnud väga head. Mida ja kuidas Alvar sealt edasi otsustas teha, ei oska kommenteerida.»

Sel teemal on sõna võtnud ka consssi endised ja praegused tiimikaaslased. Kõige teravamalt mõistis oma endise kapteni hukka Jaanek «zfx» Rits, kes väitis, et kahtlustas oma tiimikaaslast koodimises juba ammu ja oli sellest isegi võistkonnaga juttu teinud. Tagajärjed aga puudusid. Consss ja zfx mängisid koos Levadia ja SC ridades.

Rämmani praegune kodutiim The Prodigies on välja öelnud, et enne, kui olukorras pole selgust, peatavad nad eestlasega koostöö. Samuti avaldas tiim pahameelt, et tõendite esitamine võttis niivõrd kaua aega.

Endine Falconsi liige, praegu Prodigiese eest varumängijana esinev Python kinnitas, et ei jätka tiimiga koostööd seni, kuni olukorras on jõutud selgusele. Sama avalduse tegi ka Simon «KWERTZZ» Horak. Olukorrast on segaduses ka teised The Prodigiese liikmed.

See pole aga esimene kord, kui consss kahtlustuste alla langeb. 2022. aasta septembris sai consss mänguskeelu väidetava koodimise tõttu. Toona lahenes olukord küsitavalt, sest consssi kontolt keeldu otseselt ei eemaldatud, aga talle jäi võimalus siiski turniiridel osaleda. Toona jäi avalikkusele mulje, et consss siiski ei kasutanud teiste suhtes ebaausad võtteid.

Rämman ise otsustas süüdistusi eitada alles pärast tõendite avalikustamist ehk ligi ööpäev hiljem. Jääb arusaamatuks, miks avaldusega nii pikalt oodati. Rämman peale avaliku teate ühtegi lisakommentaari jaganud ei ole.

The Prodigiese meeskond tõendusmaterjalile vastust andnud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles