Tehisintellektifirma OpenAI muutis meelt ja teeb nüüd koostööd Pentagoniga

tehnika.postimees.ee
Copy
OpenAI on oma kasutustingimustes varem keelanud oma teenuste, sealhulgas ChatGPT keelemudeli militaarkasutuse, kuid 10. jaanuaril kadus see lause sealt tekstist vaikselt ära.
OpenAI on oma kasutustingimustes varem keelanud oma teenuste, sealhulgas ChatGPT keelemudeli militaarkasutuse, kuid 10. jaanuaril kadus see lause sealt tekstist vaikselt ära. Foto: Michael Dwyer / AP / Scanpix

Algusest peale oma tehnoloogiat militaarkasutuseks keelanud tehisintellektifirma OpenAI on nüüd muutmas oma poliitikat ja eemaldas kasutustingimustest nõude, et nende lahendusi, sealhulgas kuulsat keelemudelit ChatGPT ei tohi kasutada militaarsetel eesmärkidel.

Eelmisel nädalal kustutati OpenAI kasutustingimustest vaikselt lause, mis keelas selgesõnaliselt selle tehnoloogia kasutamise sõjalistel eesmärkidel, märkas väljaanne The Intercept_. Veel kuni 10. jaanuarini sisaldas OpenAI kasutuspoliitika keeldu «tegevusele, millel on suur oht tekitada füüsilist kahju, sealhulgas konkreetselt relvade arendamise ning sõjategevuse ja sõjapidamise jaoks kasutamiseks».

See selgelt sõnastatud sõjalise rakenduse keeld välistas igasuguse ametliku kasutamise USA kaitseministeeriumi või mõne muu riigi sõjaväeasutuste poolt.

Uue poliitika järgi ei tohi aga OpenAI teenuseid kasutada enese või teiste kahjustamiseks ja näiteks relvade arendamiseks, kuid sõjaväes ja sõjapidamises kasutamise otsene keeld on nüüd kadunud.

Kuigi ettevõte on põhjendanud kasutustingimuste muutmist sooviga neid selgemaks ja konkreetsemaks kirjutada, siis militaarkasutuse kadumise selgem põhjus näib olevat hoopis äsjane koostöö Pentagoniga, kirjutab väljaanne The Messenger.

Nimelt ütles tehisintellektifirma rahvusvaheliste suhete asepresident Anna Makanju Šveitsis Davosis toimunud selleaastasel Maailma Majandusfoorumil, et ettevõte teeb juba koostööd Pentagoniga avatud lähtekoodiga küberturbe tarkvara alal ning plaanib rakendada seda veteranide enesetappude ennetamisel, vahendab Bloomberg

Ehkki militaarkasutus oli varem selgesõnaliselt keelatud, leiab näiteks ChatGPT spetsiaalselt õhujõududele suunatud alammudeli, mis aitab sõjaväelastel dokumente koostada ja kirju kirjutada. Samuti kasutatakse OpenAI keelemudelit kaitsejõududesse värbamisel.

Microsoft, mis on tehisintellekti idufirmasse suurima investorina investeerinud üle 13 miljardi dollari, on aga teinud juba aastaid koostööd USA kaitseministeeriumiga tehisintellekti rakendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles