Samsung Galaxy S24 mobiilides peituvad tehisintellekti lahendused teevad igapäevaelu lihtsamaks

Andri Allas
, e-spordi suunajuht
Copy
Samsung Galaxy S24 seerias on saadaval kolm erinevat mudelit
Samsung Galaxy S24 seerias on saadaval kolm erinevat mudelit Foto: Andri Allas

Tehisintellekt ehk AI on vaieldamatult viimase aja kuumim märksõna. See tõstab tehnoloogiaettevõtete aktsiaid pöörastesse kõrgustesse ning paneb haridussüsteemi oma tuleviku pärast muretsema. Üks asi on aga kindel – tehisintellekt on muutmas meie igapäevaelu.

Seni on erinevad AI-lahendused jäänud keerukate süsteemide taha lukku ning selle võlu on saanud nautida pigem tehnoloogiahuvilised. Samsung toob tehisintellekti võimekuse oma uue S24 mobiilide seeriasse vaid mõne näpuliigutuse kaugusele. Nii on võimalik kiirelt parandada fotojäädvustusi, teha foto järgi otsingut, genereerida kokkuvõtteid või teha koguni võõrkeelseid telefonikõnesid. Kõik need lisad on saadaval kolmes uues Samsungi seeria telefonis: S24 Ultra, S24 ja S24+. Samuti on neid oodata ka S23 seeria mudelitele.

Tutvustatud lahendusest kõige põnevam on pildi järgi otsing, mida Samsung nimetab Circle to Search
Tutvustatud lahendusest kõige põnevam on pildi järgi otsing, mida Samsung nimetab Circle to Search Foto: Andri Allas

Tutvustatud lahendusest kõige põnevam on pildi järgi otsing, mida Samsung nimetab Circle to Search. See tähendab, et ühe pikema Home-nupule vajutuse ja ringi tõmbamisega on võimalik teha otsing kõigest, mida seadme ekraanil kuvatakse. Nii saab kiirelt otsida näiteks Netflixi seriaalis näitlejal seljas olevat kollast jakki või teha ülevaade reisil olles tähtsast vaatamisväärsusest. Seni on olnud sarnane lahendus mitme etapi taga kinni, kus alustada tuli foto salvestamisest ning seejärel ülesse laadimisest. Tõsi, näiteks spetsiifilisemaid halli meeste lumesaapaid rakendus tuvastada ei suuda, kuid ükski uus lahendus pole ilmudes ideaalne.

Samsung on toonud oma seadmetesse ka erinevad AI-toel toimivad pilditöötluslahendused. Näiteks öösel pimedal tänaval tehtud jäädvustuse müraeemaldus ning detailide taastamine. Samuti saab eemaldada fotodelt ebavajalikke elemente või arvutada lisaks kuvasuhte muutmisel tekkinud puuduvad tühimikud.

Samsung on toonud oma seadmetesse ka erinevad AI-toel toimivad pilditöötluslahendused. Näiteks öösel pimedal tänaval tehtud jäädvustuse müraeemaldus ning detailide taastamine
Samsung on toonud oma seadmetesse ka erinevad AI-toel toimivad pilditöötluslahendused. Näiteks öösel pimedal tänaval tehtud jäädvustuse müraeemaldus ning detailide taastamine Foto: Andri Allas

Uus pilditöötlusvõimekus lubab ka näiteks selekteerida objekte ning suurendada neid nii, kus taustale jääv puuduolev osa täidetakse tehismõistuse poolt. Samuti võimaldab see eemaldada klaasilt ebasobiva peegelduse või varju. Detailide lisamine ja parandamine laieneb ka näiteks piltide resolutsiooni suurendamisel.

Uus pilditöötlusvõimekus lubab ka näiteks selekteerida objekte ning suurendada neid nii, kus taustale jääv puuduolev osa täidetakse tehismõistuse poolt
Uus pilditöötlusvõimekus lubab ka näiteks selekteerida objekte ning suurendada neid nii, kus taustale jääv puuduolev osa täidetakse tehismõistuse poolt Foto: Andri Allas

Paljud värsked Samsung Galaxy AI lahendused on aga pilvepõhised, mis eeldab, et seadmel on kogu aeg juurdepääs internetile. Nii võivad välisriigis teenuse kasutamisega kaasneda kõrged võrgutasud. 2023. aasta lõpus tutvustasid aga kiibitootjad Qualcomm ja MediaTek tehnoloogilisi uuendusi, mida saavad telefonide tootjad rakendada otse seadmest. Saame seega eeldada, et järgmise põlvkonna Galaxy AI lahendused ei vaja enam internetile juurdepääsu.

Tehisaju vajab muidugi võimsat riistvara. Nii on S24 Ultra varustatud Snapdragon 8 Gen 3 protsessori ning S24 ja S24+ Exynos 2400 protsessoriga. S24 Ultra on muidugi kogu seeria mudelitest kõige võimsam ja ka kõige suurema ehk 6,8” ekraaniga, samuti on sinna mahutatud 5000 mAh aku. S24+ ja S24 on vastavalt 6,7” ja 4900mAh ning 6,2” ekraani ja 4000 mAh akuga. Samsung lubab, et tegemist on Galaxy seeria kõige vastupidavamate akudega, mis on saavutatud tänu erinevatele tarkvaralistele lahendustele, näiteks ekraani adaptiivsele värskendussagedusele.

Foto: Andri Allas

Parem jõudlus laieneb muidugi ka videomängudele. Nii jõuab Galaxy S24 seeriale Ray Tracing ehk kiirtejälituse tehnoloogia, mida seni on saadud kogeda vaid väga võimsatel lauaarvutitel või kallitel konsoolidel. Kiirtejälituse tehnoloogia imiteerib reaalmaailma valguskiiri, mis peegelduvad erinevatelt pindadelt isesuguselt. Ray Tracing tehnoloogiat toetavad hetkel küll vaid konkreetsed mängud, näiteks Diablo Immortal ja Racing Master.

Mängimise osas on Samsung suurendanud ka uute seadmete õhk-kambrit, mis on eelmiste mudelitega võrreldes 1.9x suurem. Nii on telefonid ka pika mängusessiooni juures jahedad. Lisaks on seadmetel varem mainitud 120Hz värskendussagedusega ekraan, mis on mängude juures väga oluline.

Galaxy S24 seeria lipulaev on vaieldamatult viie kaameraga varustatud Galaxy S24 Ultra
Galaxy S24 seeria lipulaev on vaieldamatult viie kaameraga varustatud Galaxy S24 Ultra Foto: Andri Allas

Samsung Galaxy S24 telefonid on saadaval alates 24. jaanuarist. Tootja lubab neile seitse aastat turvauuendusi ja seitse põlvkonda Android tarkvara uuendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles