Elektrooniline sõda meie koduõuel: kas GPS-segajad suudavad segada lennuliiklust?

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Ehkki Venemaa statsionaarne satelliidivastane süsteem Tobol on ehitatud erinevatesse kohtadesse maa peal, plaanitakse ka selle mobiilset varianti, kirjutab Ukraina väljaanne Defense Express. Pildil on mobiilne satelliitide jälgimise seade Fazan, mis võiks olla just sellise lahenduse kandmiseks sobiv kandidaat.
Ehkki Venemaa statsionaarne satelliidivastane süsteem Tobol on ehitatud erinevatesse kohtadesse maa peal, plaanitakse ka selle mobiilset varianti, kirjutab Ukraina väljaanne Defense Express. Pildil on mobiilne satelliitide jälgimise seade Fazan, mis võiks olla just sellise lahenduse kandmiseks sobiv kandidaat. Foto: avalikud allikad / Defense Express

Pärast Venemaa invasiooni Ukrainasse on hakatud GPS-signaalide kadumise või häirimise süüdlasena vaatama rohkem idanaabri poole, ehkki eksperdid soovitavad mitte alati näha tonti seal, kus seda pole. Asjatundjad selgitavad lähemalt, mida GPSide häirimine tähendab ning kas see segab ka meie jaoks olulisi teenuseid ja transporti.

Satelliitnavigatsioonist kirjutav väljaanne GPS World avaldas 10. jaanuaril artikli «Armastusega Venemaalt: Baltimaade GPSide segamine», kus vihjati otseselt võimaliku elektroonilise relva kasutamisele, mis olevat justkui Putini kättemaks NATO laienemisele Läänemere ümbruses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles