Starlink hakkab pakkuma gigabitiste kiirustega kosmoseinternetti, hind tuleb üüratu

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja päris kallis Starlinki tugijaam, mis tagab valguskaabli kiiruse kosmose kaudu. Teenus pole mõeldud kodudele, vaid pigem teenusepakkujatele ja kogukondadele.
Selline näeb välja päris kallis Starlinki tugijaam, mis tagab valguskaabli kiiruse kosmose kaudu. Teenus pole mõeldud kodudele, vaid pigem teenusepakkujatele ja kogukondadele. Foto: SpaceX / Starlink

Tehnoloogiamiljardär Elon Muski kosmosefirma SpaceX hakkab pakkuma uut ülikiiret Starlinki kosmoseinternetti, mis purustab enamuse maakaablite kiirusrekordid, kuid hind selle eest on äärmiselt krõbe.

Kui praegu saab Eestis kätte Starlinki satelliit-interneti 50 euro eest kuus (osta tuleb ka 450 euro eest vastuvõtuseadmeid), siis kosmosefirma uus plaan näeb ette pööraseid kiirusi ja andmemahte, mis mõeldud näiteks mõne kauge ühenduseta asula muu maailmaga liitmiseks.

Kui tavakasutaja saab praegu kosmosest kätte kiiruse 250 megabitti sekundis, mis on enamasti isiklikuks kasutamiseks paras, siis Starlinki uus «kogukonnateenuse» andmesidepakett pakub kuni 10 gigabitti sekundis. Seda on rohkem, kui enamikus kodudes ja kontorites ning isegi paljude ärimajade magistraalkaablites. Kuid selle kõige eest tuleb ka üsna kuninglikult maksta.

Starlink Community Gateway on täisteenus kaugetele tsivilisatsioonist ära lõigatud piirkondadele, kus siiski vaja tekitada kiire internetiühendus paljudele kasutajatele. 

Nüüd siis hindadest: need algavad 75 tuhandest dollarist (70 tuhandest eurost) gigabiti kohta kuus ning lisaks tuleb tasuda 1,25 miljonit dollarit (1,15 miljonit eurot) ühekordse paigaldamise tasu. Meeletu summa eest võib küsida peaaegu kõike: ükskõik kuhu maailmas tullakse kohale, lüüakse kopp maasse ja ehitatakse statsionaarne kosmosejaam. Kohapealse tõste- ja kaevetehnika peab vaid tellija tagama. Selle eest saab ka kõik vajalikud seadmed. ühendus on 10 Gbit/s alla- ja 10 Gbit/s üleslaadimiskiirusega ning viiteajaga 99 ms.

Säärase maksumusega on võimalik osta teenust suurematel kogukondadel: linnadel või miks mitte ka riikidel ja sideoperaatoritel. Starlinki satelliidid suudavad niimoodi pakkuda fiiberoptilise kaabli kiirust kohalikele teenusepakkujatele, kes jagavad ühendust edasi kodudele, ettevõtetele ja valitsustele.

Community Gateway liiklus läbib Starlinki ülemaailmset laseroptilist võrku ja kasutab spetsiaalset suure ribalaiusega Ka spektriosa. Maapealsed seadmed näevad välja sarnased Starlinki enda maapealsetele tugijaamadele, mis madalal orbiidil kulgevate satelliitidega ühendust peavad. Kosmoses olevad jaamad peavad üle maailma omavahel ühendust laserlinkidega.

Esimene selline tugijaam ongi juba püsti: Alaska Aleuudi saarestikus, kus Unalaska linn sai kiirema ühenduse, kui paljudel kodus.

Aleuudi saarte n-ö pealinnas Unalaskas elab veidi üle 4000 inimese. Millise hinnaga kohalikud elanikud seda internetti edasi ostavad, selle kohta Starlink midagi ei avaldanud. Kohalik sideoperaator aga on uue ühenduse kaudu taganud interneti ligi 80 protsendile elanikest, makstes paigaldamise ühekordse tasu.

Saar on muu maailmaga ühendatud ka fiiberoptilise kaabli kaudu, aga kuna eelmise aasta juunis rebis laeva lohisema jäänud ankur selle puruks, pidid elanikud olema välisühenduseta nädalaid. Starlink lubab oma ühenduse töökindluseks 99%.

Kui 10 Gbit/s tundub pöörase kiirusena, siis USA mandriosas pole see kaugeltki enam laeks. Google asus hiljuti pakkuma fiiberoptilist ühendust kiirusega 20 Gbit/s, millega tuleb kaasa kiire Wi-Fi 7 tugijaam. Kuid see teenus on saadaval kindlates (üksikutes) asustatud piirkondades, kuhu ulatub vastav valguskaabel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles