Ameerika ja Rootsi ühistöös loodud täppispommid saadetakse Ukrainasse – venelastel jälle tuli takus (5)

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 1. veebruar 2024, 22:41
Copy
GLSDB – sajakilose lõhkepeaga täppisrelv, mis suudab Vene vägedele ja sõjavarale korralikku segadust tekitada. Need võivad õige pea Ukrainas olla.
GLSDB – sajakilose lõhkepeaga täppisrelv, mis suudab Vene vägedele ja sõjavarale korralikku segadust tekitada. Need võivad õige pea Ukrainas olla. Foto: Saab

Ameerika Ühendriigid on varustamas Ukrainat uue pikamaa täppispommiga, mis võib potentsiaalselt muuta dünaamikat lahinguväljal. Politico digileht teatas 30. jaanuaril 2024, et USA on neid relvi edukalt testinud ja kasutuselevõttu on oodata juba kolmapäevast. See aruanne, mis põhineb kahe USA ametniku informatsioonil, näitab USA toetuse olulist edenemist praeguse Ukraina-Vene sõja ajal.

Relv, millest jutt käib, usutakse olevat Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), tipptasemel relvasüsteem, mida muide ei olegi praegu USA arsenalis. Boeingi ja Saabi ühiselt arendatuna, ühendab GLSDB 250-naelase (ca 113,5 kg) täppisjuhitava pommi raketimootoriga, võimaldades selle tulistamist erinevate maas paiknevate platvormide kaudu. Kuigi USA sõjavägi kasutab õhust tulistatavat versiooni, tähistab see maast lastav variant uut ja olulist lisavõimekust Ukraina jaoks.

Veebruaris 2023 vihjas Army Recognition juba võimalusele, et USA toimetab GLSDBd muu laskemoona ja relvade hulgas ka Ukrainasse. See samm tundub kinnitavat varasemaid oletusi seoses oluliste täiendustega sõjalises abis, mida Ukrainale pakutakse. GLSDB paistab silma teiste suurtükiväe kaugmoona seas tänu oma täpsusele ja kohandatavusele, võimaldades selle tulistamist süsteemidest nagu M142 HIMARS või M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System).

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles