Mis tehisintellekt? Saksa raudtee kasutab vana Windowsi aastast 1993 (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja 90ndate alguses kasutatud Windows 3.11, mida vanemad inimesed ehk veel ähmaselt mäletavad, kuid mida profitasemel enam keegi kasutada ei oska. Saksa raudteel on siiski endiselt vaja selle tarkvara spetsialiste, et raudteevõrk töös hoida.
Selline näeb välja 90ndate alguses kasutatud Windows 3.11, mida vanemad inimesed ehk veel ähmaselt mäletavad, kuid mida profitasemel enam keegi kasutada ei oska. Saksa raudteel on siiski endiselt vaja selle tarkvara spetsialiste, et raudteevõrk töös hoida. Foto: Markldiaz / Flickr (Creative Commons)

Saksa raudtee Deutshe Bahn oli hiljuti hädas: kuskilt ei leitud enam neile hädavajalikku spetsialisti, kes tunneks 1993. aastal kasutusele võetud Microsofti operatsioonisüsteemi Windows 3.11. Kuid päästev kandidaat siiski tuli.

Kui Deutsche Bahn postitas eelmisel nädalal töökuulutuse ja otsis Windows 3.11 administraatorit, polnud personaliosakond kuigi optimistlik. Kuid õnn siiski naeratas: Berliini jõudis mees, kes oskab 90ndate alguse Microsofti operatsioonisüsteemi veel väga hästi kasutada.

Walter Kronau Stuttgardist olevat lausa enam kui 30 aastat tagasi, 1993. aastal rongile astunud, et kandideerida Berliini ettevõttesse, kuid rong tüüpiliselt hilines. Nii jäi ta töövestlusele tulemata ning saabus nüüd uude kohta kandideerima mitu aastakümmet hiljem.

58-aastane süsteemiadministraator tahab konkureerida raudtee-ettevõttes haruldasele töökohale, kus tal pole konkurente eriti karta.

Raudtee on tema sõnul veel ainuke koht, kus saab operatsioonisüsteemi Windows 3.11 kasutamise eest palka.

Lisaks Windows 3.11 teadmistele peavad kandideerijad oskama ka pärand-operatsioonisüsteemidest ja Windowsi halduritest MS DOSi ja Windows for Workgroupsi. Kõik need on kasutusel Saksa raudteel ja välja töötatud 90ndate alguses Siemensi poolt. Rööbassõidukite juhtimissüsteemi pole raudteesektoris vahepeal uuendatud.

Brittide tuumaallveelaev näiteks on sakslaste raudteest siiski pisut uuema tarkvaraga, kirjutab t3n. Sellel nimelt on mõni aasta hiljem välja tulnud Windows 95.

Tööstuses ja meditsiinis on teisigi endiselt Windows 95 operatsioonisüsteemil jooksvaid seadmeid, sest neid pole võimalik uuendada. Omal ajal ehitati riistvara nii, et see töötab vaid ühe kindla operatsioonisüsteemi versiooniga. Nüüdseks on muidugi see raud juba  ürgaeglane, et mõnda moodsat Windowsit või tehisintellekti käimas hoida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles