ARVUSTUS Linnuvaatlus tehisaruga: Swarovski binokkel tunnebki linde, loomi ja putukaid

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Loodusteadlane Urmas Tartes proovis Meriväljal järgi Swarovski AX Visio tehisaruga binokli, mis nähtud linnud ja loomad tuvastab. Kogenud linnuvaatlejale on aga hoopis kasulikum võimalus kõik vaatlused dokumenteerida.
Loodusteadlane Urmas Tartes proovis Meriväljal järgi Swarovski AX Visio tehisaruga binokli, mis nähtud linnud ja loomad tuvastab. Kogenud linnuvaatlejale on aga hoopis kasulikum võimalus kõik vaatlused dokumenteerida. Foto: Mihkel Maripuu

Nii nagu ennustused lubasid, ongi 2024. aasta saanud tehisintellekti aastaks - kunstmõistus imbub kõikjale, nüüd on see ka binoklis. Swarovski uus mudel AX VISIO on maailma esimene tehisaru toega binokkel, mis töötab mõnikord üllatavalt hästi, kuid vahel ka eksib.

Swarovski AX VISIO on kätte haarates üsna raske (üle kilogrammi), kaetud kukkumist pehmendava kummisarnase materjaliga ning peab muidugi vastu nii vihmas kui lumes. Mudeli disainis Austria optikafirmale Swarovski Optik tuntud tööstusdisainer Marc Newson ning see on juba vastavates foorumites palju kiitust saanud.

Kui muidu teavad-tunnevad kõik loodusfotograafid ja ornitoloogid Austria brändi väga hästi, siis see teadmine on seotud pigem väga hea (ja kalli) optikaga, millega firma on tuntust kogunud 1949. aastast. Elektroonika ja tehisintellekti valdkonnas on aga tegemist täiesti uue tulijaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles