Väikesed moodultuumajaamad: üks ebaõnnestumiste jada (6)

Jim Green
, tuumaenergeetika ekspert, Austraalia Friends of the Earth
Uuendatud 8. veebruar 2024, 11:59
Copy
Enne hääbumist või sulgemist kasutatakse publiku tinistamiseks arvukalt makette ja ilupilte tulevasest tuumajaamast: NuScale hääbus majanduslikel põhjustel, aga sellele eelnes ulatuslik kuvandiloomine.
Enne hääbumist või sulgemist kasutatakse publiku tinistamiseks arvukalt makette ja ilupilte tulevasest tuumajaamast: NuScale hääbus majanduslikel põhjustel, aga sellele eelnes ulatuslik kuvandiloomine. Foto: NuScale

Ajal kui Eestis on tekkinud vaat et tuumaenergeetiline revolutsioon, kirjutab Jim Green kainestava ülevaate sellest, mis on saanud Lääne kavandatud tuuareaktoritest, nagu ka väikestest moodulreaktoritest. Paljud need projektid on hääbunud või hääbumas ennekõike majanduslikel põhjustel. Greeni väitel pole ükski moodulreaktor tehasetootmisse jõudnudki.

Kõikjal maailmas on tõusuteel väikereaktorite haipimine fossiilkütuste asendajatena, aga tõenäoliselt ehitatakse neist valmis vaid vähesed, kui sedagi.

Väikeseid moodulreaktoreid (VMRe) on viimastel aastatel lõputult haibitud, aga tegelikult pole veel ühtegi VMRi valmis tehtud, ühtegi ei ole praegu teadaolevalt ka ehitamisel ja suure tõenäosusega ei valmigi mitte ükski selline reaktor, sest takistuseks on osutunud ebamõistlikult suured ehituskulud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles